Patlıcanlı Mezeler Patlıcanlı mezeler arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecek mezeler arasında yer alan favori tariflerden bir diğeri de közlenmiş patlıcandan yapılan yoğurtlu patlıcan tarifidir. Köpoğlu olarak bilinen yoğurtlu patlıcan mezesinin yöresel olarak farklı sebzelerle zenginleştirilmiş tarifleri mevcuttur. Patlıcandan yapılan mezelerin bir özelliği, dinlendirildikçe lezzetlenmesidir. Servis etmeden önce hazırlanan mezeyi 1 saat kadar dinlendirmek tadının oturması için iyi olacaktır. Yoğurtlu Patlıcan Mezesi (Köpoğlu) Gerekli Malzemeler
Köpoğlu Mezesi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar közde, fırında yahut ocağın üzerinde közlenir. Soyulup iri iri doğranır. Patatesler soyulup küp küp doğranır ve kızartılır, ardından bir kaba alınır. Biberler ve domatesler de aynı irilikte doğranır. Bir tavanın içerisinde bir miktar yağ ile biberler hafif sotelenir. Üzerine domatesler eklenip bir iki dakika pişirilir. Servis tabağına önce közlenmiş patlıcanlar konur. Üzerine patatesler dizilir. Patateslerin üzerine domatesli biber gezdirilir. Bir kasenin içinde yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsaklar karıştırılır ve sebzelerin üzerine yayılır. 2 kaşık zeytinyağı küçük bir tavada kızdırılıp ocaktan alınır. İçerisine pul biber dökülür ve biberli yağ mezenin üzerine gezdirilerek dökülür. Daha sonra servis edilir. Patlıcan Mezesi Şakşuka Şakşuka İçin Gerekli Malzemeler
Sos İçin Gerekli Malzemeler
Patlıcan Mezesi Şakşuka Nasıl Yapılır? Patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur. Orta boyutta küp küp doğranır. Acısının gitmesi için tuzlu suda yaklaşık 20 dakika bekletilir. Patlıcanların sonraki aşaması sadece kızartılmaktır. Bu yüzden bu bekleme süresinde mezenin sosu hazırlanır. Sos için, soğan ve sarımsaklar soyulup küp küp doğranır. Biberler ve domatesler de küçük küçük doğranır. Bir miktar zeytinyağı ile hafif kızdırılmış tavaya önce soğan ve sarımsak atılıp biraz sotelenir. Daha sonra biberler ilave edilir. 1 kaşık salça ve tuz da eklenip karıştırılır. En son doğranmış domatesler eklenip bir miktar kavrulur. Üzerine bir bardak su dökülür ve sos suyunu çekene kadar pişirilir. Suda bekleyen patlıcanlar süzülüp kurutulur. Kızartma tavasında yağ kızdırılıp patlıcanlar konur. Yağdan çıkarılan patlıcanlar servis tabağına alınır. Eğer patlıcanlar çok yağ çekmişse öncesinde havlu kağıt serili bir yerde bekletilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine pişen sos dökülür. Tercihe göre ince ince kıyılmış maydanozla üzeri süslenir. Sıcak servis yapılacağı gibi 1-2 saat bekletip soğuk olarak tüketmek lezzeti açısından daha tatmin edici olacaktır. |
Müşfik
24 Temmuz 2024 ÇarşambaŞakşuka tarifini denedim ama domates sosunu yaparken soğanların tam olarak ne kadar kavrulması gerektiğini anlamadım. Soğanların renginin değişmesi mi gerekiyor, yoksa sadece yumuşamaları yeterli mi? Yardımcı olabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Müşfik Bey,
Şakşuka tarifinde soğanların kavrulma süresi gerçekten önemli. Soğanların rengi hafifçe değişmeye ve karamelize olmaya başladığında, yani altın sarısı bir renk aldıklarında yeterince kavrulmuş olurlar. Bu aşamada soğanlar hem yumuşamış hem de lezzetlerini tam olarak ortaya çıkarmış olur. Yani sadece yumuşamaları yetmez; renklerinin de açık kahverengiye dönmesi gereklidir. Umarım bu bilgi işinize yarar. Afiyet olsun!