Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan favori tariflerden bir diğeri de közlenmiş patlıcandan yapılan yoğurtlu patlıcan tarifidir. Köpoğlu denilen yoğurtlu patlıcan mezesinin yöresel olarak farklı sebzelerle zenginleştirilmiş tarifleri mevcuttur. Patlıcandan yapılan mezelerin bir özelliği, dinlendirildikçe lezzetlenmesidir. Servis etmeden önce hazırlanan mezeyi 1 saat kadar dinlendirmek tadının oturması için iyi olacaktır.

Yoğurtlu patlıcan mezesi (Köpoğlu)

Gerekli malzemeler:

  • 2 tane patlıcan
  • 1 tane domates
  • 2 tane patates
  • 4 diş sarımsak
  • 4 tane sivri biber
  • 1 kase süzme yoğurt
  • Tuz
  • Pul biber
  • Zeytinyağı

Köpoğlu mezesinin yapılışı:

Patlıcanlar közde, fırında yahut ocağın üzerinde közlenir. Soyulup iri iri doğranır. Patates soyulup küp küp doğranır ve kızartılır bir kaba alınır. Biberler ve domatesler de aynı irilikte doğranır. Bir tavanın içerisinde bir miktar yağ ile biberler hafif sotelenir. Üzerine domatesler eklenip bir, iki dakika pişirilir. Servis tabağına önce közlenmiş patlıcanlar konur. Üzerine patatesler dizilir. Patateslerin üzerine domatesli biber gezdirilir. Bir kasenin içinde yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsaklar karıştırılır ve sebzelerin üzerine yayılır. 2 kaşık zeytinyağı küçük bir yerde kızdırılıp ocaktan alınır. İçerisine pul biber dökülür ve biberli yağ mezenin üzerine gezdirilerek dökülür. Daha sonra servis edilir.

Patlıcan mezesi Şakşuka

Şakşuka için gerekli malzemeler:

  • 3 tane patlıcan
  • 2 tane yeşil biber
  • Yeteri miktarda sıvıyağ

Sos için gerekli malzemeler:

  • 3 tane domates
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • yeteri miktarda tuz
  • 1 su bardağı su

Patlıcan mezesi şakşukanın yapılışı:

Patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur. Orta kararda küp küp doğranır. Acısını salması için tuzlu suda yaklaşık 20 dakika bekletilir. Patlıcanların sonraki aşaması sadece kızartılmaktır. Bu yüzden bu bekleme süresinde mezenin sosu hazırlanır. Sos için, soğan ve sarımsaklar soyulup küp küp doğranır. Biberler ve domatesler de küçük küçük doğranır. Bir miktar zeytinyağı ile hafif kızdırılmış tavaya önce soğan ve sarımsak atılıp biraz sotelenir. Daha sonra biberler ilave edilir. 1 Kaşık salca ve tuz da eklenip karıştırılır. En son doğranmış domatesler eklenip bir miktar kavrulur. Üzerine bir bardak su dökülür ve sos suyunu çekene kadar pişirilir. Suda bekleyen patlıcanlar süzülüp kurutulur. Kızartma tavasında yağ kızdırılıp patlıcanlar konur. Yağdan çıkarılan patlıcanlar servis tabağına alınır. Eğer patlıcanlar çok yağ çekmişse öncesinde havlu kağıt serili bir yerde bekletilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine pişen sos dökülür. Tercihe göre ince ince kıyılmış maydanozla üzeri süslenir. Sıcak servis yapılacağı gibi 1-2 saat bekletip soğuk olarak tüketmek lezzeti acısından daha tatmin edici olacaktır.

Son Güncelleme : 03.12.2018 20:49:37
Patlıcanlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Patlıcanlı Mezeler Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Patlıcanlı Mezeler"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi bir çok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla p...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zaman da yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ol...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçları dır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğ...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce yada yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoronda tercih edilerek ana yemeklerin yanında ikram edilmektedir. Rum mezeleri evde de hazırlanarak sofralar süslenebilir. Ana yemeklerin ...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019