Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan favori tariflerden bir diğeri de közlenmiş patlıcandan yapılan yoğurtlu patlıcan tarifidir. Köpoğlu denilen yoğurtlu patlıcan mezesinin yöresel olarak farklı sebzelerle zenginleştirilmiş tarifleri mevcuttur. Patlıcandan yapılan mezelerin bir özelliği, dinlendirildikçe lezzetlenmesidir. Servis etmeden önce hazırlanan mezeyi 1 saat kadar dinlendirmek tadının oturması için iyi olacaktır.


Yoğurtlu patlıcan mezesi (Köpoğlu)



Gerekli malzemeler

  • 2 tane patlıcan
  • 1 tane domates
  • 2 tane patates
  • 4 diş sarımsak
  • 4 tane sivri biber
  • 1 kâse süzme yoğurt
  • Tuz
  • Pul biber
  • Zeytinyağı

Köpoğlu mezesi nasıl yapılır?


Patlıcanlar közde, fırında yahut ocağın üzerinde közlenir. Soyulup iri iri doğranır. Patates soyulup küp-küp doğranır ve kızartılır bir kaba alınır. Biberler ve domatesler de aynı irilikte doğranır. Bir tavanın içerisinde bir miktar yağ ile biberler hafif sotelenir. Üzerine domatesler eklenip bir, iki dakika pişirilir. Servis tabağına önce közlenmiş patlıcanlar konur. Üzerine patatesler dizilir. Patateslerin üzerine domatesli biber gezdirilir. Bir kâsenin içinde yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsaklar karıştırılır ve sebzelerin üzerine yayılır. 2 kaşık zeytinyağı küçük bir yerde kızdırılıp ocaktan alınır. İçerisine pul biber dökülür ve biberli yağ mezenin üzerine gezdirilerek dökülür. Daha sonra servis edilir.


Patlıcan mezesi Şakşuka


Şakşuka için gerekli malzemeler
  • 3 tane patlıcan
  • 2 tane yeşil biber
  • Yeteri miktarda sıvıyağ

Sos için gerekli malzemeler
  • 3 tane domates
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri miktarda tuz
  • 1 su bardağı su

Patlıcan mezesi şakşuka nasıl yapılır?

Patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur. Orta kararda küp-küp doğranır. Acısını salması için tuzlu suda yaklaşık 20 dakika bekletilir. Patlıcanların sonraki aşaması sadece kızartılmaktır. Bu yüzden bu bekleme süresinde mezenin sosu hazırlanır. Sos için, soğan ve sarımsaklar soyulup küp-küp doğranır. Biberler ve domatesler de küçük küçük doğranır. Bir miktar zeytinyağı ile hafif kızdırılmış tavaya önce soğan ve sarımsak atılıp biraz sotelenir. Daha sonra biberler ilave edilir. 1 Kaşık salca ve tuz da eklenip karıştırılır. En son doğranmış domatesler eklenip bir miktar kavrulur. Üzerine bir bardak su dökülür ve sos suyunu çekene kadar pişirilir. Suda bekleyen patlıcanlar süzülüp kurutulur. Kızartma tavasında yağ kızdırılıp patlıcanlar konur. Yağdan çıkarılan patlıcanlar servis tabağına alınır. Eğer patlıcanlar çok yağ çekmişse öncesinde havlu kâğıt serili bir yerde bekletilir. Servis tabağına alınan patlıcanların üzerine pişen sos dökülür. Tercihe göre ince ince kıyılmış maydanozla üzeri süslenir. Sıcak servis yapılacağı gibi 1-2 saat bekletip soğuk olarak tüketmek lezzeti acısından daha tatmin edici olacaktır.

Patlıcanlı Mezeler Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Et Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Et Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mor Lahana Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Mor Lahana Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Köpoğlu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Köpoğlu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6