Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi

Havuç, maydanozgiller familyasına ait olan bir sebzedir. Koni biçiminde, etli ve köklü bir yapıda olan havuç, otsu bir bitkidir. Türkiye'de yörelere göre birçok farklı isimle anılan havuç, özellikle "pürçüklü", "gelin parmağı", "deper otu", "yer otu", "balkamış", "kızıl ot" veya "yerekaçan" olarak bilinir. Yetişme alanları genellikle Avustralya, Akdeniz ülkeleri, Amerika, Yeni Zelanda ve Afrika'dır. Çok yaygın bir sebze türüdür ve altmışa kadar çeşidi bulunmaktadır. Özellikle garnitürlerde ve salatalarda sıklıkla kullanılan havuç, mezelerde de yerini almıştır. İçeriğinde bulunan A vitamini bakımından oldukça zengin olan havuç, turuncu rengini karotenden alır. Ayrıca, göz sağlığına iyi geldiği de halk arasında yaygın bir inanıştır. Havuç sebzesinin siyah, mor ve sarı renkli çeşitleri de mevcuttur. Siyah havuçlardan ülkemize ait şalgam içeceği üretilmektedir.

Havuç Mezesi Malzemeleri

  • Bir su bardağı dolusu hakiki süzme yoğurt
  • Altı adet havuç
  • Dört diş sarımsak
  • Üç yemek kaşığı mayonez
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı kadar iyice ufaltılmış ceviz içi

Havuç Mezesi Nasıl Yapılır?

Havuçlar yıkandıktan sonra bir rende yardımı ile derin bir kap içerisine rendelenir. Daha sonra ocak üzerine normal ateşte belli bir miktar zeytinyağı konularak ısınması beklenir ve ısındığında rendelenen havuçlar içerisine atılarak yağda kavrulur. On beş dakika kadar kavrulan havuç rendeleri ocaktan alınarak soğuması için bir kenarda bekletilir. Daha sonra derin bir kase içerisine süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz ve ezilmiş ceviz içi ilave edilerek bütün malzemeler iyice karıştırılır. Daha sonrasında içerisine soğumaya bırakılan kavrulmuş havuç rendesi eklenerek tekrar karıştırılır ve meze tabağına yerleştirilir. Daha sonra üzerini süslemek için birkaç dal maydanoz yaprağı kullanılır. Dilerseniz pul biberi ile de süsleme yapabilirsiniz. Hazır hale gelen havuç mezesi birkaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra artık servise hazır hale gelir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Havuç mezesi, sağlıklı ve düşük kalorili bir aperitif olarak bilinir. Havuç, içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. A vitamini açısından zengin olması, göz sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, havuç mezesi, çeşitli baharatlar ve taze otlarla zenginleştirilebilir, böylece farklı lezzetler elde edilebilir. Özellikle yaz aylarında serinletici bir atıştırmalık olarak sofralarınızda yerini alabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Tarator Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarator Meze Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Et Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Et Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri