Havuç Mezesi Havuç, maydanozgiller familyasına ait olan bir sebzedir. Koni biçiminde, etli ve köklü bir yapıda olan havuç, otsu bir bitkidir. Türkiye'de yörelere göre birçok farklı isimle anılan havuç, özellikle "pürçüklü", "gelin parmağı", "deper otu", "yer otu", "balkamış", "kızıl ot" veya "yerekaçan" olarak bilinir. Yetişme alanları genellikle Avustralya, Akdeniz ülkeleri, Amerika, Yeni Zelanda ve Afrika'dır. Çok yaygın bir sebze türüdür ve altmışa kadar çeşidi bulunmaktadır. Özellikle garnitürlerde ve salatalarda sıklıkla kullanılan havuç, mezelerde de yerini almıştır. İçeriğinde bulunan A vitamini bakımından oldukça zengin olan havuç, turuncu rengini karotenden alır. Ayrıca, göz sağlığına iyi geldiği de halk arasında yaygın bir inanıştır. Havuç sebzesinin siyah, mor ve sarı renkli çeşitleri de mevcuttur. Siyah havuçlardan ülkemize ait şalgam içeceği üretilmektedir. Havuç Mezesi Malzemeleri
Havuç Mezesi Nasıl Yapılır? Havuçlar yıkandıktan sonra bir rende yardımı ile derin bir kap içerisine rendelenir. Daha sonra ocak üzerine normal ateşte belli bir miktar zeytinyağı konularak ısınması beklenir ve ısındığında rendelenen havuçlar içerisine atılarak yağda kavrulur. On beş dakika kadar kavrulan havuç rendeleri ocaktan alınarak soğuması için bir kenarda bekletilir. Daha sonra derin bir kase içerisine süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, tuz ve ezilmiş ceviz içi ilave edilerek bütün malzemeler iyice karıştırılır. Daha sonrasında içerisine soğumaya bırakılan kavrulmuş havuç rendesi eklenerek tekrar karıştırılır ve meze tabağına yerleştirilir. Daha sonra üzerini süslemek için birkaç dal maydanoz yaprağı kullanılır. Dilerseniz pul biberi ile de süsleme yapabilirsiniz. Hazır hale gelen havuç mezesi birkaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra artık servise hazır hale gelir. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Havuç mezesi, sağlıklı ve düşük kalorili bir aperitif olarak bilinir. Havuç, içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. A vitamini açısından zengin olması, göz sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, havuç mezesi, çeşitli baharatlar ve taze otlarla zenginleştirilebilir, böylece farklı lezzetler elde edilebilir. Özellikle yaz aylarında serinletici bir atıştırmalık olarak sofralarınızda yerini alabilir. |