Balık Mezeleri Ülkemizde, balık, insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balık, yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerdiği için oldukça faydalıdır. Balık yanında meze tüketimi, balığın lezzetini artıran ve beslenme alışkanlıklarımızın önemli bir parçası olan bir gelenektir. Bu yazıda balık mezelerinin çeşitlerini ve nasıl hazırlanacaklarını ele alacağız. Balık Mezelerinin Önemi Balık mezeleri, balıkla birlikte tüketilen ve balığın lezzetini tamamlayan yiyeceklerdir. Bu mezeler, balığın olmazsa olmazları arasında yer alır. Balık yanında meze tüketilmesi, geçmişten günümüze kadar gelen ve herkes tarafından kabul gören bir alışkanlıktır. Balık sofralarını daha da zenginleştiren bu mezeler, balık keyfini artıran lezzetler sunar. Öne Çıkan Balık Mezeleri Balık mezeleri arasında öne çıkan çeşitler şunlardır:
Bunların yanı sıra, roka, turşu, mısır ekmeği, yeşillik ve çoban salatası da balık sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Balık ziyafeti sonrası tatlı olarak ise, burma kadayıf veya şöbiyet önerilir. Balık Meze Çeşitleri Balık mezeleri çeşitleri arasında şunlar bulunur:
Patlıcan Salatası Balık mezelerinin ilk sırasında şüphesiz patlıcan salatası gelir. Meze için patlıcanlar ve biberler közlenir. Közlenen malzemeler kuru soğan ile harmanlanarak karıştırılır ve biraz maydanoz, limon ve zeytinyağı ile harmanlanarak soğuk servis edilir. Kırmızı Biber Salatası İkinci sırada ise közde kırmızı biber salatası bulunur. Közlenen biberler iki, üç parça yapılır ve üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz karışımı sos dökülerek servis edilir. Taze Fasulye Salatası Taze fasulye salatası, domates, zeytinyağı, soğan, toz şeker, tuz ve su ile karıştırılarak kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir ve soğuk servis edilir. Balık mezeleri ne kadar soğuk olursa o kadar lezzetli olur. Karides Balık sofralarının vazgeçilmezlerinden olan karidesler bol su ile haşlanarak kızgın yağda tavada kızartılır. Üzerine bol sarımsak ve pul biber eklenerek servis edilir. Bu, balığın yanında süper bir lezzet olacaktır. Deniz Börülcesi Balık mezelerinin en önemlilerinden olan deniz börülcesi, mutlaka balık yanında yenilmesi gereken bir lezzettir. Kaynayan su içerisine deniz börülcesi ve 2-3 diş sarımsak atılarak haşlanır. Deniz börülceleri soğuyunca üzerine pul biber, nar ekşisi, zeytinyağı ve üzüm sirkesi ile hazırlanan sos dökülerek servis edilir. |