Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri

Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özgü yemekleri olduğu gibi mezeleri de vardır. Mezeler eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen ve sofraların daha zengin durmasını sağlayan hafif yiyecekler olarak kendini gösterir. Genelde mezeler süzme yoğurtla ve domates sosuyla birlikte hazırlanır. Damak tadına ve zevkine göre farklı şekillerde de yapılabilir. Değişik meze tariflere örnek olabilecek birkaç tarif şöyledir:

Ispanak Borani İçin Malzemeler,
  • 2 demet ıspanak
  • 1 baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Yeteri kadar tuz ve kırmızı pul biber
  • Zeytinyağı
Yapılışı,

Ispanak borani yapımı için ıspanaklar öncelikle olarak ayıklanarak soğuk su ile iyice yıkanır. Ispanaktaki kumların iyice gitmesi için soğuk su dolu bir kabın içinde bekletilir. Ispanaklar daha sonra süzülerek doğranmak için bir kenarda bekletilir. Orta derinlikte bir tencere ocağın üzerine alınarak içerisine zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı iyice kızdıktan sonra soğanlar eklenir. Süzülen ıspanaklar saplarından ayrılarak sadece yaprakları olacak şekilde iri parçalar halinde doğranır. Soğanlar yumuşayınca üzerine ıspanaklar ilave edilir. Ispanaklar kendi suyunu çekene kadar iyice kavrulur. Ispanaklar piştikten sonra üzerine tuz ilave edilerek ocaktan alınır. Soğuması için oda sıcaklığında bekletilir. Diğer bir yandan sarımsaklar kabukları soyularak biraz tuz ile havanda dövülür. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez ve sarımsaklar iyice karıştırılır. Ispanaklar beklerken sularını salarsa süzgeçten geçirilerek yoğurda eklenmelidir. Ispanaklar sulu olarak yoğurtlu sosa eklenirse mezenin tadı ve kıvamı bozulacaktır. Daha sonra tüm malzemeler karıştırma kabında iyice harmanlanır. Hazırlanan ıspanak borani servis tabağına alınır. Diğer bir yandan üzeri için bir tavada biraz pul biber biraz zeytinyağı kızdırılır. Servis tabağındaki ıspanak boraninin üzerine gezdirilerek sunum yapılır.

Muammara İçin Malzemeler,
  • 1 su bardağı ceviz
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Nar ekşisi
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Yeterince Zeytinyağı
Yapılışı,

Antep yöresine ait olan bu lezzetli meze tüm yemeklerin yanında tercih edilebilir. Muammara için kırmızı biber ve yeşil biber bıçak yardımıyla bir kaç yerden delinerek ocak üstünde közlenir. Közleme işlemi için közleme tavası da tercih edilebilir. Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra çok ince doğranır. Ceviz ufalanması için toz olamayacak şekilde robottan geçirilir ve bir kaseye alınır. Domatesler kabukları soyularak robotta püre haline getirilir. Maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve çok ince kıyılır. Sarımsaklar da aynı şekilde kabukları soyularak kıyılır. Hazırlanan tüm malzemeler biber salçası ve domates salçasıyla birlikte karıştırma kabına alınır ve iyice karıştırılır. Malzemenin içerisinde salça bulunduğu için karıştırma işlemi ne kadar uzun süreli yapılırsa mezenin tadı için o derecede faydalı olacaktır. Ayrı bir kapta nar ekşisi, tuz, pul biber ve zeytinyağı iyice çırpılır. Nar ekşisi yerine tercihe göre limon suyu da tercih edilebilir. Hazırlanan sos karışımın içine ilave dilerek iyice harmanlanır. Servis tabağına alınan muammara üzeri iri cevizlerle süslenerek sunumu yapılır.

Girit Ezmesi İçin Malzemeler,
  • 200 gram ezine peyniri
  • 200 gram lor peyniri
  • 200 gram ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Kekik
  • Pul biber
  • Tuz
Yapılışı,

Girit mutfağına özel olan bu meze sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülerek de tüketilebilir. Girit ezmesi için ezine peynir fazla tuzundan arınması için yaklaşık iki saat kadar ılık suda bekletilmelidir. Bu işlemden sonra peynirin tekrar sertleşmesi için buzdolabına alınır. Daha sonra lor peyniri ve ezine peynir derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine zeytinyağı dökülerek çatal yardımıyla iyice ezilir. Tercihe göre ezine peynir rendenin büyük tarafıyla da rendelenerek de kullanılabilir. Sarımsaklar kabukları soyularak çok ince kıyılır. Girit ezmesi yenilirken sarımsakların fark edilmemesi için sarımsakların kıyılma işlemi çok önemlidir. Cevizler robottan geçirilir ve peynirlere eklenir. Cevizler biraz iri olmalıdır. robottan geçirirken toz gibi olmasına izin verilmemelidir. Malzemelerin üzerine kekik ve pul biberde ilave edilir. Acıyı sevmeyenler pul biber ilave etmeyebilir. Tuz ilavesi peynirlerdeki tuz oranına kontrol edilerek yapılmalıdır. Tüm malzemeler iyice harmanlandıktan sonra servis tabağına alınır. Girit ezmesinin üzerine zeytinyağı gezdirilerek sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 07.12.2018 21:03:22
Değişik Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Değişik Meze Tarifleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Değişik Meze Tarifleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi bir çok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla p...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zaman da yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ol...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçları dır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğ...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce yada yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoronda tercih edilerek ana yemeklerin ...
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019