Mantar Meze Mantar, çeşitli şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi pek çok şekilde hazırlanabilir. Mantar, iyi bir lif kaynağıdır ve bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla pişirilir. Aynı zamanda tokluk hissi uyandırır. Mantar meze, kısa sürede pişmesi ve pratik olması nedeniyle kolayca hazırlanabilir. Mantar mezesi, birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilebilir. Şimdi hep birlikte mantar mezesinin nasıl yapıldığını öğrenelim. Mantar Meze İçin Malzemeler
Mantar Meze Üzeri İçin
Mantar Meze Nasıl Yapılır? Mantar meze için öncelikle mantarlar iyice yıkanır ve kabukları soyulur. Üzerinde kabuk kalan mantardan yapılan mezelerin tadında farklılık olacağı için kabuk kalmamasına özen gösterilmelidir. Kabukları tamamen soyulan mantarlar soğuk su ile tekrar yıkanır. Daha sonra mantarlar kesme tahtasına alınarak 4 eşit parçaya doğranır. Mantarlar sularının süzülmesi için süzgece konularak bir kenarda bekletilir. Diğer yandan yeşil ve kırmızı biberler baş kısımlarından kesilerek çekirdekleri ayıklanır. İyice yıkanan biberler boylamasına ikiye kesilerek orta kalınlıkta doğranır. Sarımsaklar kabuklarından ayıklanarak ince ince kıyılır. Artık pişirme işlemine geçilebilir. Tava ocağın üzerine alınır. İçerisine bir miktar zeytinyağı eklenerek önce biberler eklenir. Biberler yumuşayıncaya kadar kavrulur. Biberlerden sonra tavanın içerisine sarımsaklar eklenir. Sarımsaklarla biberler yaklaşık 5 dakika kavrulduktan sonra üzerine mantarlar eklenir. Tüm malzemelerin her tarafının iyice pişmesi için sıklıkla karıştırılır. Mantarlar bir süre sonra sularını bırakacaktır. Fakat daha sonra sularını çekerek yumuşayacaktır. Yumuşayan mantarların üzerine tuz ve tercihe göre karabiber eklenerek oda sıcaklığında beklemesi için bir kenara alınır. Son olarak dereotu saplarından ayıklanarak iyice yıkanır. Kesme tahtasında ince ince kıyılır. Mantar meze servis tabağına alınır ve üzeri dereotuyla süslenir. Tercihe göre ister sıcak ister soğuk olarak sunumu yapılır. Afiyet Olsun. Ekstra Bilgiler Mantarların besin değerleri oldukça yüksektir ve antioksidan özellikleriyle bilinirler. Düzenli mantar tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırabilir. Ayrıca, mantarlar düşük kalorili oldukları için diyet yapanlar tarafından da tercih edilmektedir. Mantarları pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yüksek ısıda pişirerek besin değerlerinin korunmasını sağlamaktır. Zeytinyağı ise sağlıklı yağlar arasında yer alır ve mantar mezenizin daha lezzetli ve sağlıklı olmasına katkıda bulunur. |