Mezeler ve Salatalar Mezeler ve salatalar, sofraları süsleyen, zengin bir görüntü veren ve genellikle tadımlık olarak tüketilen yiyeceklerdir. Yüzlerce çeşit salata ve meze tarifi bulunmaktadır. Farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan meze ve salataların, hazırlanış şekline ve kullanılan malzemelere göre lezzetinde farklılıklar yaratılabilir. Salatalar birçok sebze çeşidiyle hazırlanabileceği gibi, makarna, buğday, mısır, fasulye gibi gıdalar ya da et türleriyle de hazırlanabilmektedir. Mezeler de aynı şekilde çeşitli malzemeler kullanılarak çeşitlendirilebilir. Yazımızın devamında sizin için seçtiğimiz meze ve salata tariflerine ulaşabilirsiniz. Şehriyeli Tavuklu Salata İçin Gerekli Malzemeler
Şehriyeli Tavuklu Salata Nasıl Yapılır? Tavuk göğsü bol suyla yıkandıktan sonra uygun bir tencereye alınarak üzerine geçecek kadar su ve bir miktar tuz eklenir. Tavuk eti ocakta yumuşayıncaya kadar haşlanır. Farklı bir tencerenin içinde yarım litre kadar su kaynatılır. İçine bir miktar tuz eklenerek arpa şehriyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan malzemelerin suyu süzülerek soğumaya bırakılır. Tavuk eti elle ince ince didiklenir. Didiklenen tavuk etleri derin bir karıştırma kabına alınır. Haşlanan şehriyeler tavuk etinin üzerine eklenir. Malzemelere mısır, ince doğranmış kornişon turşular, garnitür, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, kırmızı pul biber eklenerek harmanlanır. Harmanlanan salata servis tabağına alınarak sunum yapılır. Afiyet olsun. Nohutlu Mantılı Salata İçin Gerekli Malzemeler
Nohutlu Mantılı Salata Nasıl Yapılır? Haşlanmış nohut kaynamış suyun içine atılarak, üzerine mantı eklenip mantı yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yumuşayan mantı ve nohutlar süzgeçten geçirilerek soğumaya bırakılır. Kırmızı biber ocakta közlendikten sonra kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanıp, ince ince doğranır. Domatesin kabukları soyulduktan sonra biberlere uygun şekilde doğranır. Haşlanan nohut, mantı ve doğranan sebzeler çukur bir kabın içine alınır. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, yeşil soğan, limon suyu, karabiber, tuz ve yeteri kadar sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Karışım servis tabağına alınır ve servise sunulur. Afiyet olsun. Taze Biberli Muammara Mezesi İçin Gerekli Malzemeler
Taze Biberli Muammara Mezesi Nasıl Yapılır? Kırmızı biberler ocakta közlenir. Közlenen biberlerin çekirdekleri ayıklanıp, kabuğu soyularak incecik doğranır. Maydanoz ve nane bol suyla yıkandıktan sonra incecik kıyılır. Doğranan malzemeler çukur bir kabın içinde buluşturulur. Domatesin kabukları soyulup çok ufak olacak şekilde doğranıp karıştırma kabına eklenir. Malzemeler ne kadar ufak doğranırsa meze o kadar lezzetli olur. Doğranan malzemelerin üzerine salça, tuz, kırmızı pul biber, sıvıyağ, nar ekşisi, rendelenmiş sarımsak ve ceviz eklenerek harmanlanır. Harmanlanan malzemeler servis tabağına alınarak sunum yapılır. Afiyet olsun. Çerkez Tavuğu Mezesi İçin Gerekli Malzemeler
Çerkez Tavuğu Mezesi Nasıl Yapılır? Geniş bir tencerenin içine tavuk göğsü ve budu iyice yıkanarak alınır. Üzerine bir miktar tuz ve üzerini geçecek kadar su eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan tavuklar süzgeçten geçirilerek soğumaya bırakılır. Etler soğuduktan sonra derisi sıyrılarak ufak ufak didiklenip çukur bir kabın içine alınır. Bayat ekmekler tavuk suyunda ıslatılıp blendere alınır. Blendere ceviz içi, tuz, kırmızı pul biber ve sarımsaklar eklenip çevrilir. İyice ezilen malzemelerin üzerine yavaş yavaş tavuk suyu eklenerek boza kıvamı alana kadar blenderda çevrilir. Hazırlanan karışımın yarısına tavuk etleri eklenerek harmanlanır. Harmanlanan karışım servis tabağına alınır. Geriye kalan boza kıvamındaki karışım ise servis tabağının üzerine dökülür. Sos tavasının içine sıvıyağ eklenir, kırmızı pul biber yağda yakılarak mezenin üzerine gezdirilir. Çerkez tavuğu mezesi servis için hazır. Afiyet olsun. |
Veliyullah
22 Temmuz 2024 PazartesiTavuklu salata yaparken şehriyeler neden böyle çok yumuşak oldu? O kadar haşlamamam mı gerekiyordu?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Veliyullah, şehriyelerin fazla yumuşak olması, muhtemelen fazla haşlandıklarından kaynaklanıyor. Şehriyeleri haşlarken paket üzerindeki talimatlara uymanı tavsiye ederim. Genellikle, şehriyeleri al dente yani biraz diri kalacak şekilde haşlamak en iyisidir. Bu şekilde salatanın içinde daha iyi duracaklar ve dağılmayacaklardır. Bir dahaki sefere haşlama süresine dikkat edersen bu sorunu yaşamayacaksın. Afiyet olsun!