Hatay Mezeleri

Hatay Mezeleri

Hatay Mezeleri, Hatay yöresine ait pek çok çeşitte mezeler bulunmaktadır. Genellikle Hatay bölgesinin kendisine ait olan bu lezzetli mezeler hem tat hem de yörenin adet, kültür görenek ve geleneklerini yansıtmasından dolayı başka bölgelerde Hatay mezeleri ismi ile bilinmektedir. Muhteşem lezzete sahip olan bu eşsiz mezelerin ana merkezi ise Hatay'dır. Çoğunlukla Hatay mezeler kendi bölgesinin dışında diğer bölgelerde de sıklıkla yapılır ve sevilerek tüketilmektedir. Yörede bu muhteşem lezzetteki mezeler mutlaka her sofrada yerini almaktadır. Yapımları oldukça kolay olan bu mezeler damak tadı bakımından güzel olmasından dolayı her sofrada baş tacı olarak yer almaktadır.

Hatay Mezeleri Babagannuş Malzemeleri
  • 4 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 3 diş sarımsak
  • Biraz zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı, öncelikle patlıcan, biber, kırmızı biber, domatesi közleyin. Daha sonra közlenen patlıcanların ve domateslerin kabuklarını soyarak bir tabağın içerisine alalım. Közlenen yeşil biberi çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Meze ezme şeklinde hazırlanacağı için oldukça küçük doğranmasına özen gösterelim. Patlıcanı ve domatesleri de çok küçük olacak şekilde doğrayalım. Ardından doğranan bütün malzemeleri derin bir kasenin içerisine ilave edelim. Üzerine kırmızı pul biber, zeytinyağı, kimyon, tuz, nar ekşisi ve sarımsağı da rendeleyerek ilave edelim. Bütün malzemelerin birbirine karışması için iyice karıştıralım. Karıştırma işlemi bittikten sonra sunum için mezeyi servis tabağına alalım. Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Acı Biber Ezmesi Malzemeleri
  • 1 adet acı kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 bağ maydanoz
  • Yeterli miktarda tuz
Yapılışı, acı biber ezmesi hazırlanırken ilk önce biber salçası, zeytinyağı ve nar ekşisini bir kasenin içerisinde karıştırarak iyice birbiri ile harmanlanması sağlanır. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyalım ve ardından çok küçük olacak şekilde ince ince doğrayalım. Domatesi kabuklarını soyalım ve onuda ince olacak şekilde küçük küçük doğrayalım. Maydanozları saplarından ayıralım ve ince şekilde kıyalım. Ezme kıvamında olacağı için bütün malzemelerin çok küçük şekilde doğranmasına özen gösterilmelidir. Derin bir kasenin içerisinde bütün malzemelerin hepsini ilave edelim ve karıştıralım. En son önceden harmanlamış olduğumuz sosu ilave ettikten sonra karıştıralım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Tarator Malzemeleri
  • Yarım su bardağı Tahin
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 su bardağı ince dövülmüş ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı, meze hazırladığımız için maydanozlar oldukça küçük olacak şekilde doğranmalıdır. Ceviz içini bir blendır yardımıyla un haline gelinceye kadar çekelim. Karıştırma kabının içerisine tahini, ceviz içini, maydanozları ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından malzemelerin içine süzme yoğurdu ekleyelim ve tekrar karıştıralım. Daha sonra mezenin tadını kontrol edelim ve yeterli olacak şekilde tuz ekleyelim. Tarator servis için hazır. Afiyet olsun.

Hatay Mezeleri Humus Malzemeleri
  • 1 su bardağı haşlanmış yoğurt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yarım bardak tahin
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı, haşlanmış olan nohutların ilk önce kabuklarını soyalım ve ardından robotta çekelim. Daha sonra nohudun üzerine tahini, zeytinyağını ve limon suyunu ekledikten sonra iyice karıştıralım. Mezenin tadını kontrol ettikten sonra içerisine kimyon ve tuzu ekleyelim. Humusun katının olmaması için kaynar su ekleyerek iyice karıştırmaya devam edelim. Krema kıvamını alıncaya kadar humusu dikkatlice karıştıralım. Bütün malzemelerin birbiri ile iyice karışması gerekmektedir. Humus kıvamını alınca servis tabağına alalım ve üzerine zeytinyağını dökelim. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.11.2018 18:41:13
Hatay Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Hatay Mezeleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Hatay Mezeleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi bir çok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla p...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zaman da yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ol...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçları dır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğ...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce yada yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoronda tercih edilerek ana yemeklerin ...
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019