Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Peynirli Mezeler

Peynirli Mezeler

Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu için vazgeçilmez bir gıdadır. Sütten elde edilen bütün gıda maddeleri de aynı oranda değerlidir. Sütün mayalanmasıyla elde edilen peynir özellikle günümüzde kahvaltının vazgeçilmezidir. Hekimlerin günlük en az bir kibrit kutusu kadar peynir tüketilmesini önermeleri, beslenme alışkanlığına ve damak zevkine göre birçok yiyeceğin içeriğine girmiştir. Poğaça, çeşitli börekler, pideler gibi mezelerde yerini almıştır. Peynir, Türk mutfağının geniş yelpazesinde mezelerde de yer almaktadır.

Meze, doyum amacı olmayan hafif ve lezzetli aperatif bir yiyecek türüdür. Mutfak uzmanları "meze diye yemek olmadığını; ancak her yiyeceğin meze olabileceğini" söylemişlerdir. Meze yapımı maharet isteyen, emek ve zaman gerektiren bir iştir. Mezenin aldığı renk, kıvam ve tat çok önemlidir. Mezelerde aranan gıda maddelerinin başında patlıcan, patates, yoğurt, kavun, peynir ve yeşillikler gelmektedir. Damak zevkine göre akla gelebilecek her gıda maddesiyle çeşit çeşit mezeler hazırlanmaktadır. Meze, genel olarak ekşili, acılı ve mayhoş tatlar olarak karşımıza çıkar. Ülkemizde yöreden yöreye farklı farklı mezeler hazırlana gelmiştir. Mezenin ana unsuru damak tadı ve sunumudur. Belli başlı mezelerin dışında hazırlayanın dışında nasıl hazırlandığını bilmediğimiz mezeler de hazırlanmaktadır.

Peynirli mezeler: Meze malzemelerinin başında peynir gelmektedir. Bilinen mezelerin pek çoğunda peyniri görmek ya da tatmak mümkündür. Peynir, acılı hazırlanan mezelerin içeriğinde pek olmaz. Ülkemizde en çok bilinen "Girit Mezesi" ana bileşeni peynir. Malzeme listesinin başında peynir gelmektedir. Kısacası neredeyse her mezenin malzeme listesinde peyniri görmek mümkündür. Peynirler yapılış tarz ve kıvamına göre tadı ve görüntüsü değişik olmaktadır. Peynirin çeşidine göre mezelerde yer almaktadır. Bölgesel mezelerde ait olduğu bölgenin peyniri mezeye daha güzel tat, kıvam ve görüntü vermektedir. Girit Mezesine Ezine peyniri dışında peynir katmak mezedeki damak tadını vermez. Mezelerin yapımına örnek verecek olursak, Girit mezesinin yapımı:

Girit Mezesi Malzemeleri

  • 1 kalıp yaklaşık 450 gram ezine peyniri
  • 150 gram ceviz içi
  • 2-3 diş sarımsak ezilmiş
  • 350- 400 gram kadar Antep fıstığı
  • 1,5 su bardağı kadar zeytinyağı
  • 1-2 dal kekik
  • 1-2 çay kaşığı pul biber

Girit Mezesi Nasıl Yapılır?


Ezine peyniri önce iki saat kadar ılık suda sonra da sertleşmesini engellemek için buzdolabında bekletilir. Buzdolabında üç saat kadar bekletilen peynir çıkartılıp rendelenir, ceviz ve fıstık ufak ufak parçalanır (Dişe gelecek şekilde). Dövdüğümüz sarımsağı, pul biberi, cevizi, fıstığı ve kekiği iyice karıştırıp bu karışımı peynire ilave edin, İyice karıştırın. Ezine peynirli Girit Mezesi hazır olmuştur.

Peynirli cevizli rum mezesi malzemeleri

  • Yarım kalıp beyaz peynir
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 3 adet sarımsak
  • Ceviz
  • Zeytinyağı
  • Tuz
Peynirli cevizli rum mezesi nasıl yapılır?

Beyaz peynir küp biçiminde bölünür. Bölünen peynirleri, biberleri, sarımsakları koyup hafifçe robottan geçirilir. Hazırlanan harca daha sonra ceviz, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek karıştırılır ve servis edilir. Püf noktası, ceviz ve biber çok fazla mezenin içinde erimemelidir. (Mezeyi, isterseniz dip sos olarak kullanılabilir.)

Son Güncelleme : 20.01.2024 05:48:25
Peynirli Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Peynirli Mezeler Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Peynirli Mezeler"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi birçok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla pi...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zamanda yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ola...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçlarıdır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğü...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce ya da yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoronda tercih edilerek ana yemeklerin ...
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024