Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege mezeleri, yapımı oldukça kolay ve lezzetli yiyeceklerdir. Herkesin severek tükettiği bu mezeler, sofraların baş tacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında kahvaltılık meze, yemeklik meze, acılı meze ve tatlı meze gibi farklı türler yer alır. Her bir çeşidi hem çok güzel hem de sağlıklıdır. Ege mezeleri sofralara çok yakışır, çok sevilir ve sıkça tüketilir. Evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Ege mezeleri insanların iştahını açar. Şimdi bazı meze tariflerine geçelim.

Nuraniye Mezesinin Malzemeleri

  • 1 kase yoğurt
  • 4 tane büyük boy kabak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet taze soğan
  • Yarım demet dereotu ve maydanoz
  • 4-5 diş sarımsak ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Tuz ve su
Nuraniye Mezesi Nasıl Yapılır?

İlk önce kabakları temizleyip rendeleyin. Taze soğanları küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın. Taze soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine rendelenmiş kabakları ekleyip biraz daha kavurun. Daha sonra pirinci ve suyu ekleyin. Suyunu tamamen çekmeden önce maydanoz ve dereotunu ilave edin. Suyunu çekene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, soğuyan malzemeleri içine ekleyin. Tuz ilave edin ve hazırladığınız yağlı sosu üzerine dökerek servis yapın.

Havuçlu Tarama Mezesinin Malzemeleri

  • 8 tane orta boy havuç
  • 4 diş sarımsak ezmesi
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Havuçlu Tarama Mezesi Nasıl Yapılır?

İlk olarak havuçları soyup yıkayın. Ardından havuçları rondodan geçirin veya isteğe bağlı olarak rende ile iri olacak şekilde rendeleyin. Daha sonra havuçları tencereye koyun. Sıvı yağ ve tuzu ekleyerek havuçlar yumuşayana kadar kavurun. Havuçlar sulanacaktır, bu yüzden suyunu iyice çekmesini bekleyin. Diğer tarafta süzme yoğurdunuza su ekleyerek orta kıvamda ezmeye başlayın. Sarımsakları da ekleyin. Havuçlar kavrulduktan sonra soğumaya bırakın. Servis tabağına süzme yoğurdu koyun, üzerine havuçları ekleyin ve ortasına maydanoz koyarak servis yapın.

Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesinin Malzemeleri

  • 4-5 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Biraz tuz
Yoğurtlu Kırmızı Biber Mezesi Nasıl Yapılır?

Közlenmiş kırmızı biberi küp küp doğrayın. Sonra tavaya alıp suyunu çekene kadar 5-6 dakika kavurun. Daha sonra sıvı yağı ekleyerek 8-10 dakika daha kavurun. Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Bu arada süzme yoğurdu 2-3 yemek kaşığı su ekleyerek kıvamını sıvılaştırın. Tuz ve sarımsak ekleyerek çırpın. Soğuyan biberi yoğurt ile karıştırın ve servis tabağına alın.

Deniz Börülcesi Mezesinin Malzemeleri

  • Yarım kilo deniz börülcesi
Deniz Börülcesi Mezesinin Sos Malzemeleri

  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
Deniz Börülcesi Mezesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle deniz börülcelerini bol su ile yıkayın. Topraklı alanları varsa keserek temizleyin. Daha sonra 10-15 dakika börülceleri yumuşayana kadar kaynatın. Kaynayan börülceleri tepeden aşağıya doğru çekerek kılçıklarından ayırarak tek tek güzelce temizleyin. Sos malzemelerini bir tencerede iyice kaynatın. Üzerine dökerek servis yapın. Kesinlikle tuz eklemeyin.

Acılı Meze Tarifinin Malzemeleri

  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 2 tane çarliston biberi
  • 8 dal taze nane
  • 2 diş sarımsak ezmesi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • İsteğe göre pul biber ve karabiber
  • Biraz limon suyu
  • Biraz tuz
  • 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
Acılı Meze Nasıl Yapılır?

İlk önce soğanları soyup doğrayın. Suyunun süzülmesi için süzgece koyun. Daha sonra dereotunu, maydanozu, çarliston biberini ve taze naneyi robottan geçirin. Domateslerin kabuklarını soyun. Domatesleri ve soğanları da robottan geçirin. Bu karışımları bir kabın içine koyun. İçerisine biber salçasını, pul biberi, karabiberi, kekiği, tuzu, limon suyunu ve zeytinyağını ekleyin ve iyice harmanlayın. Kapalı bir kaba alarak 1 saat kadar buzdolabında bekletin ve sonra servis tabağına koyarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tükel

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Ege mezeleri gerçekten bu kadar lezzetli ve yapımı kolay mı? Nuraniye mezesi yaparken pirinci ne kadar suda haşlamamız gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tükel, Ege mezeleri gerçekten oldukça lezzetli ve genellikle yapımı kolay tariflerdir. Nuraniye mezesi için pirinci genellikle 1,5-2 katı su ile haşlayabilirsiniz. Pirincin türüne bağlı olarak su miktarı ve haşlama süresi değişebilir, bu yüzden pirincin iyice yumuşadığından emin olana kadar pişirmeniz iyi olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri