Patlıcan Mezesi Mezeler, genellikle içki masalarında sıklıkla tercih edilen garnitürler arasında yer alırken, günümüzde günlük yaşamımızda yemeklerimizin yanında da eklenen, sofralarımızın zenginliğini artıran lezzetlerin başında gelir. Mezeler içerisinde özellikle patlıcanlı olanlar, ev sofralarında daha yaygın olarak kullanılır. Bu sebeple, patlıcan mezesi hemen hemen her kadının kolaylıkla yapabileceği, malzemesi az olan ve her zaman bulunabilen malzemeler ile yapılan bir mezedir. Patlıcan mezeleri, sofralarımızda daha çok Ramazan aylarında iftar sofraları için hazırlanır ve hafif olması açısından tercih edilir. Ayrıca iş yemeklerinde, otel toplantılarında ve restoranlarda da sıkça sunulan mezeler arasında yer alır. Birden fazla çeşidi bulunan patlıcan mezesi için sizlere herkesin yapabileceği bir meze tarifini vermek istiyorum. Patlıcan Mezesi Malzemeleri
Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır? Patlıcanların öncelikle yıkanması ve daha sonra küp küp doğranarak bir derin kap içerisinde tuzlu suda bekletilmesi gerekir. Ortalama olarak en az kırk beş dakika tuzlu suda bekletilen patlıcanlar, bir süzgeç yardımı ile süzüldükten sonra bir havlu üzerine suyunu çekmesi için dökülür ve bekletilir. Daha sonra bir tava içerisine sıvı yağ konularak yağın ısınması ile patlıcanlar kızartılmaya başlanır. Kızaran patlıcanların yağını süzebilmesi için alınacağı kaba önceden havlu peçete yerleştirilir. Böylelikle hazırlayacağımız meze çok yağlı bir halde olmayacaktır. Ayrı bir tava içerisine bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilerek içerisine doğranmış sarımsak ve soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Yanmaması için bir miktar tuz içerisine atabilirsiniz. Daha sonra üzerine kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domates ilave edilerek pişmesi için kısık ateşte bekletilir. Bir iki tur pişerek yumuşayan karışımın içerisine salça da ilave edildikten sonra içerisine tuz, şeker ve sıcak su ilave edilerek kısık ateş üzerinde on dakika pişirilir. En son kızartılmış ve kenarda yağını bırakması için beklettiğimiz patlıcanları ilave ederek tekrar kısık ateşte beş dakika daha pişirdikten sonra artık patlıcan mezemiz hazır hale gelmiş olur. Patlıcan mezesini ister sıcak ister ılık isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. Diğer Patlıcan Mezeleri Ayrıca diğer patlıcan mezeleri de közlenmiş patlıcan mezesi, kırmızı biberli patlıcan mezesi, dereotlu patlıcan mezesi ve sade patlıcan mezesidir. |