Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Mezeler ana yemekten önce aperatif olarak yenilebileceği gibi çilingir sofralarında da tercih edilen ve genellikle soğuk servis edilen yiyeceklerdir. Sofraları renklendiren mezeler, mevsimine göre taze olan ürünler ile hazırlandığında çok daha lezzetli olur. Sofralarda küçük pozisyonlarda fakat birkaç farklı çeşitte bulunabilen mezelerin, soğuk olanları ordövr tabağında masada bulunan her şahsa özel koyulur. Sıcak olarak sunulacak olan mezeler ise tabakların içerisinde kişiye koyularak servis edilebilir. Zeytinyağlı yani soğuk mezeler, günümüzde en çok tüketilen ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan yiyecekler arasında yer alır ve zaman geçtikçe çok daha önem kazanmıştır. Türk mutfağında yer alan her türlü yemek çeşidinden yapılabilen zeytinyağlı mezeler, göze ve mideye hitap edebilmeli ve iştah açıcı olmalıdır. Zeytinyağlı mezeler ikram edilirken oldukça çeşitli olmasına, az pozisyon ve zarif durmalarına dikkat edilmelidir. Sizlerle paylaşacağım zeytinyağlı meze önerileri sayesinde misafir ve davet yemeklerinizde oldukça şık olan sofralar kurarak lezzetli ikramlarda bulunabilir, çok pratik kolay yapabileceğiniz tadına doyulmaz lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Zeytinyağlı enginar mezesi:

Malzemeler:
  • 5 tane enginar
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane patates
  • 1 tane havuç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı bezelye
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tane limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağlı enginar mezesinin yapılışı:
Öncelikle enginarları bol su ile iyice yıkadıktan sonra tencerenin içerisine dizin. Daha sonra soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyup küp küp doğradıktan sonra derin bir kabın içerisine alın ve içerisine zeytinyağı, toz şeker, tuz, un bezelye ve suyu karıştırıp hazırlamış olduğumuz bu karışımı tenceredeki enginarların üzerine ekledikten sonra 1 tane limonun suyunu da tencereye ekleyin ve ocağın altını yakarak kısık ateşte yaklaşık olarak bir saat kadar pişirin. Enginarlar tencerede soğuduktan sonra servis tabağına alarak ince ince kıymış olduğunuz dere otları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz Afiyet olsun.

Zeytinyağlı bakla mezesi:
  • 1 kilo taze bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıcak su

Zeytinyağlı bakla mezesinin yapılışı:

Öncelikle baklavaların uç kısımlarına ayıkladıktan sonra eliniz ile kırıp ya da bıçak yardımı ile ortadan ikiye kestikten sonra bol su ile iyice yıkayın ve suyunun süzülmesi için bir süzgecin üzerine alın. Daha sonra bir adet kuru soğanın kabuğunu soyduktan sonra kesme tahtasında ince ince doğrayıp bir tencerenin içerisine baklalar ile birlikte ilave edin. Ardından tencerenin içerisine yarım su bardağı zeytinyağı, sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve ağır ateşte baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Baklalar pişerken bu arada maydanozları ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp ince ince kıyıp hazır edin. Baklavalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve sıktığınız 1 adet limon suyunu tencerenin içerisine ekleyip karıştırın. Zeytinyağlı baklanız iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine ince ince kıymış olduğumuz maydanozları da serpip servis yapabilirsiniz. İsteğe göre zeytinyağlı bakla mezesinin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek de sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 07.12.2018 01:30:30
Zeytinyağlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Zeytinyağlı Mezeler Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Mezeler"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi bir çok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla p...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zaman da yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ol...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçları dır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğ...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce yada yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoronda tercih edilerek ana yemeklerin ...
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Değişik Meze Tarifleri
Değişik Meze Tarifleri
Değişik Meze Tarifleri, mezeler yemeklerin yanında sunulan aperatiflerdir. Yemeklere oranla yapımı daha kolay ve zahmetsizdir. Her yörenin kendine özg...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019