Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler

Birçok çeşitte yapılan mezeler, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur.

Mezeler, ana yemekten önce aperatif olarak yenilebileceği gibi, çilingir sofralarında da tercih edilen ve genellikle soğuk servis edilen yiyeceklerdir.

Sofraları renklendiren mezeler, mevsimine göre taze olan ürünler ile hazırlandığında çok daha lezzetli olur.

Sofralarda küçük porsiyonlarda fakat birkaç farklı çeşitte bulunabilen mezelerin, soğuk olanları ordövr tabağında masada bulunan her şahsa özel olarak koyulur.

Sıcak olarak sunulacak mezeler ise tabakların içerisinde kişiye özel olarak servis edilebilir.

Zeytinyağlı yani soğuk mezeler, günümüzde en çok tüketilen ve sofralarımızın vazgeçilmezi olan yiyecekler arasında yer alır ve zaman geçtikçe çok daha önemli bir yer kazanmıştır.

Türk mutfağında yer alan her türlü yemek çeşidinden yapılabilen zeytinyağlı mezeler, göze ve mideye hitap edebilmeli ve iştah açıcı olmalıdır.

Zeytinyağlı mezeler ikram edilirken oldukça çeşitli olmasına, az porsiyon ve zarif durmalarına dikkat edilmelidir.

Sizlerle paylaşacağım zeytinyağlı meze önerileri sayesinde misafir ve davet yemeklerinizde oldukça şık sofralar kurarak lezzetli ikramlarda bulunabilir, çok pratik ve kolay yapabileceğiniz tadına doyulmaz lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Zeytinyağlı Enginar Mezesi Malzemeleri
  • 5 tane enginar
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane patates
  • 1 tane havuç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı bezelye
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tane limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Zeytinyağlı Enginar Mezesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle enginarları bol su ile iyice yıkadıktan sonra tencerenin içerisine dizin.

Daha sonra soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyup küp-küp doğradıktan sonra derin bir kabın içerisine alın ve içerisine zeytinyağı, toz şeker, tuz, un, bezelye ve suyu karıştırıp hazırlamış olduğunuz bu karışımı tenceredeki enginarların üzerine ekleyin.

1 tane limonun suyunu da tencereye ekleyin ve ocağın altını yakarak kısık ateşte yaklaşık olarak bir saat kadar pişirin.

Enginarlar tencerede soğuduktan sonra servis tabağına alarak ince ince kıymış olduğunuz dereotları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Bakla Mezesi Malzemeleri
  • 1 kilo taze bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıcak su

Zeytinyağlı Bakla Mezesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle baklaların uç kısımlarını ayıklayıp, eliniz ile kırıp ya da bıçak yardımı ile ortadan ikiye kestikten sonra bol su ile iyice yıkayın ve suyunun süzülmesi için bir süzgecin üzerine alın.

Daha sonra bir adet kuru soğanın kabuğunu soyduktan sonra kesme tahtasında ince ince doğrayıp bir tencerenin içerisine baklalar ile ilave edin.

Ardından tencerenin içerisine yarım su bardağı zeytinyağı, sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve ağır ateşte baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Baklalar pişerken, bu arada maydanozları ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp ince ince kıyıp hazır edin.

Baklalar piştikten sonra ocağın altını kapatın ve sıktığınız 1 adet limon suyunu tencerenin içerisine ekleyip karıştırın.

Zeytinyağlı baklanız iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine ince ince kıymış olduğunuz maydanozları da serpip servis yapabilirsiniz.

İsteğe göre zeytinyağlı bakla mezesinin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek de sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kurutulmuş Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri