Meze Çeşitleri Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan mezeler, yemeklerin öncesinde veya yanında aperatif olarak sunulan küçük porsiyonlardaki lezzetli yiyeceklerdir. Mezelerin amacı karın doyurmaktan ziyade, damak tadını zenginleştirmek ve sofralara renk katmaktır. Türk mutfağında çok çeşitli mezeler bulunmaktadır. Otlar, sebzeler ve peynir çeşitleri ile yapılan mezeler, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bazı salata türleri de meze grubuna dahil edilebilir ve sofralarımıza şıklık katarlar. Şimdi birbirinden güzel ve lezzetli bazı meze çeşitlerine bakalım. Patates Kavurması Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Patates Kavurması Nasıl Yapılır? Patates kavurması yapımı için öncelikle bir kilo patates yıkanır ve bir tencereye alınır. Küçük patates tercih edilmesi, daha kısa sürede pişmelerini sağlar. Patatesleri pişirmek için düdüklü tencere kullanmak zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Yıkanan patatesler düdüklü ya da normal tencereye konularak ocağa alınır. Düdüklü tencerede kaynadıktan sonra beş dakika daha pişmeleri yeterli olur. Normal tencerede ise çatal batırarak pişip pişmediklerini kontrol edebilirsiniz. Patatesler pişince sıcak suyu süzülür ve soğumaları için bir kenara alınır. Soğuduklarında daha rahat soyulurlar. Patatesler soğurken siz harcını hazırlayabilirsiniz. Üç adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve büyük bir tavaya alınır. Daha sonra patatesler de bu tavada kavrulacak. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenerek ocağa alınır ve soğanlar kızartılmaya başlanır. Soğanlar kızarmaya başlayınca salça eklenir. Salça kavrulurken pul biber, karabiber ve tuz da ilave edilir. Salça kavrulurken patatesler soyulur ve derin bir kaba alınarak patates ezici ile ezilir. Patates ezici yoksa çatal da kullanabilirsiniz. Ezilen patatesler kavrulan salçanın içerisine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Salçanın her tarafa eşit dağılması sağlanır. Üç beş dakika kadar daha kavrularak ocaktan alınır ve servis edilir. Afiyet olsun. Yoğurtlu Kuru Sebze Mezesi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Yoğurtlu Kuru Sebze Mezesi Nasıl Yapılır? Mezenin yapımı için ilk olarak kuru olan domates, biber ve patlıcan yıkanır ve bir tencereye alınarak üzerine kaynar su eklenir. Ocağın altı açılarak sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Bu sırada iki adet kuru soğan doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenir ve ocağa alınarak altı açılır. Soğanlar kızartılmaya başlanır. Soğanlar kızarınca salça ilave edilir ve salça kavrulur. Sebzeler bu esnada pişmiş olacaktır. Sebzelerin suyu süzülür ve kavrulan salçanın üzerine eklenir. Salça ile iyice kavrulur. Tuz eklenir. Beş dakika kadar daha kavrulup ocak kapatılır. Derin bir kaseye yoğurt alınır ve iki diş sarımsak ezilerek içine eklenir. Biraz da tuz atılarak karıştırılır. Kavrulan sebzeler servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Ardından küçük bir tavaya tereyağı alınır ve eritilir, üzerine nane eklenerek kavrulur ve yoğurdun üzerine dökülür. Servis edilir. Afiyet olsun. Cevizli Kırmızı Biber Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Cevizli Kırmızı Biber Nasıl Yapılır? Közlenmiş biber konservesi açılır ve biberler küçük küçük doğranır. Zamanınız varsa biberleri kendiniz közleyebilirsiniz. Doğranan biberler derin bir kaba alınır. Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenir. İyice karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzerine iki yemek kaşığı dövülmüş ceviz serpilir ve ardından servis edilir. Afiyet olsun. |