Meze Çeşitleri

Meze Çeşitleri

Meze çeşitleri, meze Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen yiyeceklerdendir. Mezeler yemeklerin yanında veya öncesinde aparatif olarak sunulan küçük porsiyonlarda bir çok çeşit olarak sofralarda yer alır. Amaç karın doyurmaktan ziyade tadımlık atıştırmalık olmasıdır. Türk mutfağında bir çok meze çeşidi vardır. Otlar ile, sebzeler ile, peynir çeşitleri ile bir çok farklı meze yapılabilir. Bazı salata türlerine meze grubunda yer alabilir ve sofralarımıza şıklık katarlar. Şimdi birbirinden güzel ve lezzetli bazı meze çeşitlerine bakalım.

Patates kavurması yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kilo patates
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Patates kavurması yapılışı, patates kavurması yapımı için bir kilo patates yıkanır ve bir tencereye alınır. Mümkün ise küçük patates tercih edilmelidir ki daha kısa sürede pişsin. Patatesleri pişirmek için düdüklü tencere kullanmanızda zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Yıkanan patatesler düdüklü ya da normal tencereye konularak ocağa alınır. Düdüklü tencerede kaynadıktan sonra beş dakika daha pişmesi yeterli olur. Normal tencerede ise çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Patatesler pişince sıcak suyu süzülür ve patatesler soğuması için bir kenara alınır. Soğuduğunda daha rahat soyulacaktır. Patatesler soğurken siz harcını hazırlayabilirsiniz. Bunun için üç adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve büyük bir tavaya alınır. Çünkü daha sonra patatesler de o tavada kavrulacak. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenerek ocağa alınır ve soğanlar kızartılmaya başlanır. Soğanlar kızarmaya başlayınca ardından salça eklenir. Salça kavrulurken pul biber karabiber ve tuz da ilave edilir. Salça kavrulurken patatesler soyulur ve derin bir kaba alınarak patates ezici ile ezilir. Patates ezici yoksa çatal da kullanabilirsiniz. Ezilen patatesler kavrulan salçanın içerisine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Salçanın her tarafa eşit dağılması sağlanır. Üç beş dakika kadar daha kavrularak ocaktan alınır ve servis edilir. Afiyet olsun.

Yoğurtlu kuru sebze mezesi yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kase doğranarak kurutulmuş biber
  • 1 kase doğranarak kurutulmuş patlıcan
  • 1 kase kurutulmuş domates
  • 2 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
Yoğurtlu kuru sebze mezesi yapılışı, mezenin yapımı için ilk olarak kuru olan domates, biber ve patlıcan yıkanır ve bir tencereye alınıp üzerine kaynar su eklenerek ocağa alınır. Ocağın altı açılır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu sırada da iki adet kuru soğan doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ eklenir ve ocağa alınıp altı açılır. Soğan kızartılmaya başlanır. Soğanlar kızarınca salça ilave edilir. Salça da kavrulur. Sebzeler bu esnada pişmiş olacaktır. Sebzelerin suyu süzülür ve kavrulan salçanın üzerine eklenir. Salça ile beraber iyice kavrulur. Tuzu atılır. Beş dakika kadar daha kavrulup ocak kapatılır. Derin bir kaseye yoğurt alınır ve iki diş sarımsak ezilerek içerisine eklenir. Biraz da tuz atılarak karıştırılır. Kavrulan sebzeler servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Ardından küçük bir tavaya tereyağı alınır ve eritilir üzerine nane atılarak kavrulur ve yoğurdun üzerine dökülür. Servis edilir. Afiyet olsun.

Cevizli kırmızı biber yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber konservesi
  • 1/2 Demet samut
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Cevizli kırmızı biber yapılışı, közlenmiş biber konservesi açılır ve biberler küçük küçük doğranır. Zamanınız varsa biberleri kendiniz közleyebilirsiniz. Doğranan biberler derin bir kaba alınır. Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve ince kıyılmış samut eklenir. İyice karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzerine iki yemek kaşığı dövülmüş ceviz serpilir ve ardından servis edilir. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 06.12.2018 08:29:29
Meze Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Meze Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Meze Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Patatesli Mezeler
Patatesli Mezeler
Patatesli mezeler; Birbirinden lezzetli mezeler yemek masalarının olmazsa olmazıdır. Her türlü sebze ve peynir çeşitleri ile birbirinden lezzetli mezeler hazırlayabiliriz. Bunların başında patatesle hazırlanan mezeler gelmektedir. Örneğin patatesli e...
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri
Balık Mezeleri, Ülkemizde bulunan bölgelerde balık insanların severek tükettiği sağlıklı bir yiyecek türüdür. Balıkta bulunan omega 3 yağ oranı fazla olduğundan mutlaka balık yanında meze dışında helva yenilmesi uygun olacaktır. Balık mezeleri balık ...
Et Mezeleri
Et Mezeleri
Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı şekillerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk ya da ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları renklendiren, zengin gösteren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, et dahil olmak üzere h...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar Meze, mantar farklı şekillerde tüketilebilen bir bitkidir. Yemeği, sotesi, kızartması, fırında pişirilmesi gibi bir çok şekilde pişirilebilir. Mantar iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakları rahatlatan özelliği sayesinde tüm mutfaklarda sıklıkla p...
Girit Meze
Girit Meze
Girit meze, Girit'te yaşayan insanlar boğazına düşkün olduğu için yemek ve meze çeşitleri de zengindir. Lezzetli yemekleri yemeği ve yapmayı severler. Giritlilerin yemek kültürü bizimkinden çok farklıdır. Yemeklerin yapılış şekilleri de lezzetleri de...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, arasında en havalı duran tarif elbette ki şakşukadır. Şakşuka hem sıcak hem soğuk yenilebildiğinden akşam yemeklerinin yanı sıra çay saatlerinde de tercih edilebilir. Kolay ve çabuk hazırlanabilecekler mezeler arasında yer alan fa...
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Yoğurtlu salatalar mezeler, Salata yemeklerin yanında vazgeçilmez alternatiftir. Salatanın çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Yoğurtlu salatalar da bir tür çeşididir. Yoğurt salatası aynı zaman da yoğurt mezesi olarak da bilinir. Ana maddesi yoğurt ol...
Ege Mezeleri
Ege Mezeleri
Ege mezeleri, yapımı oldukça kolaydır. Herkesin severek yediği çok güzel mezelerdir. Mezeler sofraların baştacıdır. Ege mezelerinin birçok çeşidi vardır. Kahvaltılık meze, yemeklik meze, acı meze, tatlı meze gibi birçok çeşidi vardır. Her çeşidi de ç...
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler, Meze aslında altlık olarak bilinir, sofraların mide yumuşatıcı başlangıçları dır. Meze demek illaki karmaşık ve zor tarifler değildirler. Buna örnek, zeytinyağı bile tek başına meze sayılmaktadır. Mezenin en rağbet gördüğ...
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, özellikle yaklaşan yaz aylarında oldukça sık tüketilen meze çeşitlerindendir. Sıcak kış günlerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir süzme yoğurt ile yapılan mezeler. Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan bu tarifler sıklıkla tük...
Soğuk Mezeler
Soğuk Mezeler
Soğuk mezeler: Mezeler içki sofralarında ayrı ayrı tabaklarda servis edilen sıcak ve soğuk yiyeceklerdir. İlk ana yemekten önce yada yemek arası alınan hafif yiyeceklerdir. Meze çeşitleri Akdeniz ve Ortadoğu Türk mutfağında çoklu olarak yerini alır....
Atom Meze
Atom Meze
Atom mezesi, özellikle acı severlerin vazgeçemediği pratik bir meze çeşididir. Süs biberlerle yapılan mezeyi her mevsim hazırlamak mümkündür, zira taze biberlerin yanı sıra kurutulmuş acı biberlerle de yapılabilir. Kurutulmuş biberler kırmızı rengi s...

 

Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Patlıcanlı Mezeler
Yoğurtlu Salatalar Mezeler
Ege Mezeleri
Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Soğuk Mezeler
Atom Meze
Rum Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Meze Tarifleri
Kurutulmuş Domates Mezesi
Peynirli Mezeler
Yunan Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Değişik Meze Tarifleri
Mezeler Salatalar
Pratik Mezeler
Acılı Meze Tarifleri
Kabak Mezesi
Kolay Meze Tarifleri
Tavuklu Meze
Cevizli Meze
Köpoğlu Mezesi
Hatay Mezeleri
Pazı Mezesi
Popüler İçerik
Rum Mezeleri
Rum Mezeleri
Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoronda tercih edilerek ana yemeklerin ...
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri
Kırmızı Biber Mezeleri; Kırmızı biber, lezzetinin güzel olduğu kadar, sağlık için faydaları ile de ön planda olan bir sebzedir. Doktorların sıklıkla t...
Meze Tarifleri
Meze Tarifleri
Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer b...
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş Domates Mezesi
Kurutulmuş domates mezesi, Meze yada salata sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanedir. Mezeler balık yanında oldukça çok sevilir ve tüketilir....
Peynirli Mezeler
Peynirli Mezeler
Peynirli mezeler: İnsanlar ilk zamanlardan beri süt ve süt ürünlerini tükete gelmişlerdir. Süt, protein değeri ve kalsiyum içeriği ile insan vücudu iç...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağı ile benzerlik taşıyan Yunan mezeleri zeytinyağı, sarımsak, yoğurt, acı kullanılarak yapılır. Yunan mezeleri olarak hazırl...
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler
Zeytinyağlı Mezeler, Birçok çeşitte yapılan mezeler Doğu Akdeniz Bölgesin de ve özellikle de Türk mutfağında sıkça yer alan bir yiyecek grubudur. Meze...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Patatesli Mezeler
Balık Mezeleri
Et Mezeleri
Mantar Meze
Girit Meze
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019