Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi

Patlıcan, doyurucu özelliği ve besin değeri yüksek içeriği sayesinde mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir sebzedir. İçeriğinde bulunan A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, ve sodyum açısından da oldukça zengindir. Meze yapımında ilk akla gelen sebzelerden bir tanesidir. Yoğurtlu patlıcan mezesinin hazırlanması oldukça kolaydır ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Özellikle et, tavuk ve köfte yemeklerinin yanında mükemmel bir şekilde eşlik eder. Şimdi hep birlikte bu lezzetli tarifimizi hazırlamaya başlayalım.

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeleri

  • 5 adet iri patlıcan

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Sosu İçin

  • 3 diş sarımsak
  • 300 gram süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Üzeri İçin

  • Sıvı yağ
  • Kuru nane

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu patlıcan mezesi için öncelikle patlıcanlar iyice yıkanır. Kurulandıktan sonra bıçak yardımıyla patlıcanların birkaç yerine çizik atılır. Közleme işlemi için ocak, közleme tavası veya fırın tercih edilebilir. Ocak büyük gözünün üzerine konulan patlıcanlar orta ateşte kontrollü bir şekilde közlenir. Bu işlem için özel olarak üretilmiş közleme tavaları da tercih edilebilir. Böylece hem ocak kirlenmeyecek hem de patlıcanlar ateşe direkt maruz kalmayacaktır. Bu tavalar büyük marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Fırın kullanılacaksa, önceden 180 dereceye ayarlanması patlıcanların közlenmesi için idealdir. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar közlendikten sonra soğuması için bir kenara alınır. Soğuduktan sonra kabukları soyularak patlıcanların içi çıkarılır. Kesme tahtasında ince ince kıyılan patlıcanlar bir tabağa alınarak bir kenarda bekletilir.

Sosun hazırlanması için sarımsaklar biraz tuz ile havanda dövülür. Tercihe göre sarımsaklar rendenin küçük tarafıyla da rendelenebilir. Bir kase içine alınan sarımsakların üzerine yoğurt ve mayonez eklenir. Tüm malzemeler çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. Hazırlanan sos gerekli pürüzsüzlüğe ulaşınca içine patlıcanlar da eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Sos ve patlıcanlar iyice karıştırıldıktan sonra servis yapılacak tabağa alınır. Soğuması için yaklaşık bir saat kadar buzdolabında bekletilir. Diğer bir yandan küçük bir tavada biraz sıvı yağ ile kuru nane kızdırılır. Nane yerine kırmızı pul biber ya da toz biber de kullanılabilir. Kızdırılan naneli yağ servis tabağına alınan yoğurtlu patlıcan mezesinin üzerine gezdirilerek sunumu yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Sarımsaklı Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Et Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Et Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri