Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Patlıcan, doyurucu özelliği ve besin değeri yüksek içeriği sayesinde mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir sebzedir. İçeriğinde bulunan A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, ve sodyum açısından da oldukça zengindir. Meze yapımında ilk akla gelen sebzelerden bir tanesidir. Yoğurtlu patlıcan mezesinin hazırlanması oldukça kolaydır ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Özellikle et, tavuk ve köfte yemeklerinin yanında mükemmel bir şekilde eşlik eder. Şimdi hep birlikte bu lezzetli tarifimizi hazırlamaya başlayalım. Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Malzemeleri
Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Sosu İçin
Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Üzeri İçin
Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır? Yoğurtlu patlıcan mezesi için öncelikle patlıcanlar iyice yıkanır. Kurulandıktan sonra bıçak yardımıyla patlıcanların birkaç yerine çizik atılır. Közleme işlemi için ocak, közleme tavası veya fırın tercih edilebilir. Ocak büyük gözünün üzerine konulan patlıcanlar orta ateşte kontrollü bir şekilde közlenir. Bu işlem için özel olarak üretilmiş közleme tavaları da tercih edilebilir. Böylece hem ocak kirlenmeyecek hem de patlıcanlar ateşe direkt maruz kalmayacaktır. Bu tavalar büyük marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Fırın kullanılacaksa, önceden 180 dereceye ayarlanması patlıcanların közlenmesi için idealdir. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar közlendikten sonra soğuması için bir kenara alınır. Soğuduktan sonra kabukları soyularak patlıcanların içi çıkarılır. Kesme tahtasında ince ince kıyılan patlıcanlar bir tabağa alınarak bir kenarda bekletilir. Sosun hazırlanması için sarımsaklar biraz tuz ile havanda dövülür. Tercihe göre sarımsaklar rendenin küçük tarafıyla da rendelenebilir. Bir kase içine alınan sarımsakların üzerine yoğurt ve mayonez eklenir. Tüm malzemeler çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır. Hazırlanan sos gerekli pürüzsüzlüğe ulaşınca içine patlıcanlar da eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Sos ve patlıcanlar iyice karıştırıldıktan sonra servis yapılacak tabağa alınır. Soğuması için yaklaşık bir saat kadar buzdolabında bekletilir. Diğer bir yandan küçük bir tavada biraz sıvı yağ ile kuru nane kızdırılır. Nane yerine kırmızı pul biber ya da toz biber de kullanılabilir. Kızdırılan naneli yağ servis tabağına alınan yoğurtlu patlıcan mezesinin üzerine gezdirilerek sunumu yapılır. Afiyet Olsun. |