Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze

Topik meze, Ermeni mutfağına ait çok meşhur bir mezedir. Yapılışı bir hayli zahmetli olduğu için pek tercih edilmez. Aslında bir kere yapıldığında lezzeti bakımından kesinlikle kimsenin vazgeçemeyeceği bir meze haline gelecektir. Bu mezeyi genelde zamanı bol olan kişiler tercih ederler. Vücudumuza bolca enerji ve vitamin veren bu mezeyi sağlığımız açısından tüketmemiz gerekmektedir. Topik mezesi iç malzeme ve dış malzemeleri olmak üzere çeşitli malzemelerle yapılır. Değişik bir tat ve lezzete sahip olan topik mezesi ne çok tuzlu ne de çok tatlı bir mezedir.

Topik Meze Malzemeleri

  • 3 Su Bardağı Nohut
  • 5 Adet Orta Boy Patates
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın
  • 1 Çay Kaşığı Şeker

İç Malzemeleri

  • Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağı
  • 3 Kilo Kuru Soğan
  • 50 Gram Çam Fıstığı
  • 50 Gram Üzüm
  • Yarım Kilo Tahin
  • 1'er Çay Kaşığı Tuz ve Karabiber
  • 1'er Çay Kaşığı Tarçın, Şeker ve Yenibahar

Topik Meze Nasıl Yapılır?

Dışı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir gün önceden suda bıraktığımız nohutlarımızı bir düdüklü tencere yardımı ile ezilince, hamur haline gelecek kadar iyice haşlayalım. Onlar haşlanırken bir yandan da patatesleri haşlamak için ocağa koyalım. Patatesleri de haşladıktan sonra kabuklarını soyup ayrı bir yerde, patatesler püre haline gelecek şekilde iyice ezelim. Daha sonra ikisini aynı kaba alıp, içine tuz, tarçın ve şekeri ilave edip iyice karıştıralım ve iç malzemeleri hazırlayana kadar beklemek üzere buzdolabına koyalım.

İçi Nasıl Yapılır?

İlk adımda yarım çay bardağı sıvı yağı tavaya koyuyoruz. İçine küp küp doğradığımız soğanlarımızı ilave edelim. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edelim. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca içine elli gram üzümü ve elli gram çam fıstığını ilave edip bir beş dakika kadar da bu şekilde kavurduktan sonra içine birer çay kaşığı olmak üzere tuz, karabiber, tarçın, şeker ve yenibaharı da ekleyip iyice karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Daha sonra soğuyan soğan karışımının içine tahini ilave edip iyice karıştıralım. Önceden kesilmiş olan 12-13 adet kadar streç film ya da buzdolabı poşetinin üzerine küçük parçalar halinde dışı için hazırladığımız nohutlu malzemeyi serip, içine de soğanlı içi doldurup top haline getirelim. Bütün malzemeler bu şekilde yapılıp bittikten sonra topikleri buzdolabına koyalım. Topikler buzdolabında bir gece bekledikten sonra ertesi gün servis için tabağa koyup dört parçaya bölelim. Üzerine yine biraz tarçın serperek servisi yapalım.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri