Oktay Usta Meze Tarifleri Meze Nedir? Dünya genelinde "ordövr" olarak bilinen meze, özellikle Orta Doğu ve Türk mutfağında yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bir tür soğuk yemek olan mezeler, ana yemeklerin yanında yardımcı ya da aperatif olarak kullanılır. Yüzlerce çeşit meze tarifi, sofraları zenginleştirmek amacıyla yapılır ve genellikle doyurucu özellik taşımaz. Oktay Usta'nın meze tarifleri de sofraları süslemek, keyifli hale getirmek ya da göz doldurmak amacıyla yapılabilir. Oktay Usta İtalyan Mezesi Gerekli Malzemeler
Yapılışı Patatesler yıkanarak basınçlı tencereye alınır ve üzerini geçecek şekilde su eklenip ocağa alınır. 20 dakika kadar haşlandıktan sonra ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır. İlk sıcaklığını atan patateslerin kabukları soyulup, çukur bir kabın içine alınır ve çatal yardımıyla ezilir. Üzerine haşlanmış bezelye eklenir. Havuçlar kazındıktan sonra ufak bir tencereye alınıp üzerini geçecek kadar su eklenir ve 10-15 dakika haşlanır. Haşlanan havuç küp şeklinde doğranarak ezilen patateslerin üzerine eklenir. Peynir ve salam uygun şekilde doğranarak malzemelere eklenir. Yoğurt ve mayonez uygun bir kapta homojen şekilde karıştırılır. Üzerine yeterince tuz eklenir. Karışım hazırlanan malzemelerin üzerine ilave edilir. Son olarak kornişon turşu küp-küp doğranıp malzemelere eklenip karıştırılır. Kabın ağzı kapatılarak buzdolabına alınır ve yarım saat dinlendirilir. Buzdolabında yarım saat dinlenen meze servise sunulabilir. Afiyet olsun. Oktay Usta Deniz Börülcesi Mezesi Gerekli Malzemeler
Yapılışı Deniz börülcesinin kılçıklarının temizlenmesi için iyice haşlanır. Haşlanan börülceler süzgece alınarak soğuk suya tutulur. Börülcenin kılçıkları soğuduktan sonra tek tek temizlenir. Temizlenen börülceler uygun bir kabın içine alınır. Üzerine sıvıyağ, iyice dövülmüş sarımsak, limon suyu, tuz eklenerek harmanlanır. Harmanlanan meze ağzı kapatılarak buzdolabına alınır. Yaklaşık 30-45 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılabilir. Afiyet olsun. Oktay Usta Kırmızı Biber Sarması Mezesi Gerekli Malzemeler
Yapılışı Kırmızı biberler fırın kabına alınarak közlenir. Közlenen biberler ortadan ikiye kesilerek çekirdeklerinden arındırılır. Haşlanan patates çatalla iyice ezilir. Ezilen patatesin üzerine beyaz peynir ezilerek eklenir. Tekrar üzerine sıvıyağ, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenir. Homojen bir şekilde karıştırılır. Yeşil soğan bir kabın içine alınarak üzerine kaynar su eklenip, bir süre bekletilir. Çekirdeklerinden arındırılmış biberler tezgaha serilir ve hazırlanan harçtan geniş kısmına koyularak rulo şeklinde sarılır. Yeşil soğanlar sıcak sudan alınarak her bir dalıyla sarılan biberler hediye paketi gibi bağlanır. Tüm biberler aynı şekilde hazırlanarak servis tabağına dizilir. Oktay Usta kırmızı biber sarması mezesi servis için hazır. Afiyet olsun. |