Salatalar Mezeler Salatalar ve mezeler, yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Hemen her yemeğin yanına, damak tadına göre farklı şekillerde salatalar ve mezeler hazırlanabilir. Türk mutfağında yemeklerin yanına oldukça sık olarak salata ve mezeler yapılır. Mevsim sebzeleri kullanılarak çeşitli şekillerde salatalar ve mezeler hazırlanabilir. Salatalarda yeşil sebzeler, közlenmiş sebzeler, mısır, ceviz, nar ve peynir gibi birçok farklı ürün kullanılabilir. Mezeler hazırlanırken ise yoğurt, soslar ve ekşi tatlar gibi çeşitli lezzetler kullanılarak çeşitlilik sağlanabilir. Her yemeğin yanına farklı mezeler yapmak mümkündür. Özellikle Ege Bölgesi'nde balıkların yanında otlar kullanılarak çok çeşitli mezeler yapılabilir. Her biri birbirinden lezzetli, hafif ve sevilen tariflerdendir. Şimdi salata ve mezelerin tariflerine bakalım. Gökkuşağı Salata Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Gökkuşağı Salatası Nasıl Yapılır? İlk olarak tüm malzemeler ayıklanır. Marul, havuç, turp, biber, domates ve lahana iyice yıkanır. Gerekirse sirkeli suda bekletilir. Marul ince doğranır. Havuç ve turp rendelenerek ayrı ayrı tabaklara alınır. Domatesler küçük doğranarak bir tabağa alınır. Kara lahana çok ince doğranarak ayrı bir tabağa alınır. Kırmızı biber halka şeklinde doğranarak tabağa alınır. Salatayı hangi tabakta sunacaksanız ona göre büyük bir borcam ya da kayık tabak alınır. Tabağın ilk başına marul dizilir. Yanına kırmızı biberler, turp, havuç, tekrar marul, kara lahana sıra sıra dizilir. Tüm malzeme eklenince mısır üzerine serpilir. Sosu için zeytinyağı, tuz ve limon bir kâseye alınır ve çırpılır. Salatanın üzerine gezdirilerek dökülür. Ardından ceviz parçalanarak üzerine eklenir. Salata servis edilmeye hazırdır. Köz Biber Mezesi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Köz Biber Mezesi Nasıl Yapılır? Kırmızı köz biberle birçok meze yapılabilir. En sevilen meze çeşitlerinden biri de yoğurt soslu olarak hazırlanan bu meze çeşididir. Oldukça kolay ve ekonomik, aynı zamanda çok lezzetli bir meze tarifidir. Yapımı için ilk olarak bir kilo kırmızı biber bıçakla kesik atılarak fırın tepsisine dizilir ve 200 derecede 25 dakika kadar pişirilir. Ardından fırın kapağı açılmadan 15 dakika kadar dinlendirilir. Fırından alınan biberlerin kabukları soyularak doğranır. Doğranan biberler bir kaba alınır ve üzerine tuz serpilir. İyice karıştırılarak servis tabağına alınır. Süzme yoğurt bir kâsede hafif çırpılır ve kırmızı biberin üzerine dökülür. Ardından bir demet dereotu incecik doğranır ve biberin üzerine serpilir. Bir çay bardağı dövülmüş ceviz serpilir. Son olarak zeytinyağı serpilerek servise hazırlanır ve afiyetle yenir. |