Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler

Yoğurtlu mezeler, dünya ve Türk mutfağında sıklıkla yer bulan, soğuk aperatif yiyeceklerdir. Bu mezeler, hafif, lezzetli ve çeşitli malzemelerle hazırlanabilir. Misafir sofralarını zenginleştirmek ve yemekleri keyifli hale getirmek için farklı yoğurtlu mezeler tercih edilebilir. Türk mutfağında büyük öneme sahip olan yoğurtlu mezeler, genellikle süzme yoğurt kullanılarak hazırlanır. Bu yazıda, en fazla tercih edilen yoğurtlu meze tariflerini bulabilirsiniz.

Haydari

Gerekli Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 6 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Birkaç dal dereotu
  • 1 şeker kaşığı kuru nane ve tuz

Hazırlanışı

Tereyağı küçük bir tavada eritilir. Eriyen yağa kuru nane eklenerek hafif kızartılır ve ocaktan alınır. Süzme yoğurt uygun bir kaba alınır. Üzerine beyaz peynir ufalanarak eklenir. Rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu ve tuz eklenerek karıştırılır. Kızdırılan tereyağı ve nane karışımı malzemelerin üzerine eklenir ve homojen bir şekilde karıştırılır. Haydari, küçük servis tabaklarına alınarak servise sunulur. Arzuya göre üzerine dereotu serpiştirilerek sunum yapılabilir.

Tarator

Gerekli Malzemeler

  • 4 adet kırmızı biberli yeşil zeytin
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz içi
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • 5 dal maydanoz
  • 4 dilim ekmek içi

Hazırlanışı

Ekmek içi mutfak robotunda un haline gelene kadar çekilir ve uygun bir kaba alınır. Üzerine ceviz içi ve karabiber eklenip karıştırılır. Süzme yoğurt bir kaseye alınır. Üzerine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Ceviz içi ve ekmek içi karışımı yoğurtlu karışıma eklenir ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir. Hazır hale gelen tarator, servis tabaklarına paylaştırılır. Üzerleri ince kıyılmış maydanoz ve zeytinle süslenerek servise sunulabilir. Tercihen üzerine pul biber de eklenebilir.

Yoğurtlu Şakşuka

Gerekli Malzemeler

  • 500 gr süzme yoğurt
  • 1 şeker kaşığı toz şeker
  • 3 diş sarımsak
  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 6 adet orta boy domates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz

Hazırlanışı

Patlıcanlar alacalı şekilde soyulup tuzlu suya atılır. Domateslerin kabukları soyulur ve tercihe göre rendelenir veya robottan geçirilir. Sıvı yağ uygun bir tavada kızdırılır. Kızan yağa rendelenmiş domatesler, tuz ve toz şeker eklenerek pişirilir. Domatesler hafif sulu kalana kadar pişirilmelidir. Soyulan patlıcanlar tuzlu sudan alınıp kurulanır ve arkalı önlü eşit şekilde kızartılır. Yoğurt, tuz ve dövülmüş sarımsak ile karıştırılır. Kızartılan patlıcanlar servis tabağına dizilir. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından domates sosu dökülür. Yoğurtlu şakşuka servise hazırdır.

Yoğurtlu Semizotu

Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 bağ semizotu
  • Yeteri kadar sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, kırmızı pul biber ve kuru nane

Hazırlanışı

Semizotunun yaprak kısımları ayıklanır ve bol suyla yıkanır. Yıkanan yapraklar bir süzgece alınarak süzdürülür. Yoğurt, uygun bir kaseye alınır ve çırpılır. Üzerine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Suyunu atan semizotu, yoğurdun içine eklenir. Bir miktar sıvı yağ eklenerek karıştırılır. Karışım, servis tabağına alınır ve üzeri kuru nane ve kırmızı pul biberle süslenerek servise sunulur.

Yoğurtlu Havuç

Gerekli Malzemeler

  • 4-5 orta boy havuç
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kırmızı pul biber ve kuru nane

Hazırlanışı

Havuçların kabukları kazındıktan sonra yıkanır ve rendelenir. Sıvı yağ tavada kızdırılır. Rendelenen havuçlar sıvı yağda birkaç dakika kavrulur. Sarımsak, çukur bir kaseye alınır. Üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Kavrulan havuçlar servis tabağına alınır. Ilıdıktan sonra hazırlanan sarımsaklı yoğurt havuçların üzerine dökülür. Üzeri kırmızı pul biber ve kuru nane ile süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Girit Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kolay Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri