Yoğurtlu Mezeler Yoğurtlu mezeler, dünya ve Türk mutfağında sıklıkla yer bulan, soğuk aperatif yiyeceklerdir. Bu mezeler, hafif, lezzetli ve çeşitli malzemelerle hazırlanabilir. Misafir sofralarını zenginleştirmek ve yemekleri keyifli hale getirmek için farklı yoğurtlu mezeler tercih edilebilir. Türk mutfağında büyük öneme sahip olan yoğurtlu mezeler, genellikle süzme yoğurt kullanılarak hazırlanır. Bu yazıda, en fazla tercih edilen yoğurtlu meze tariflerini bulabilirsiniz. Haydari Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı Tereyağı küçük bir tavada eritilir. Eriyen yağa kuru nane eklenerek hafif kızartılır ve ocaktan alınır. Süzme yoğurt uygun bir kaba alınır. Üzerine beyaz peynir ufalanarak eklenir. Rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu ve tuz eklenerek karıştırılır. Kızdırılan tereyağı ve nane karışımı malzemelerin üzerine eklenir ve homojen bir şekilde karıştırılır. Haydari, küçük servis tabaklarına alınarak servise sunulur. Arzuya göre üzerine dereotu serpiştirilerek sunum yapılabilir. Tarator Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı Ekmek içi mutfak robotunda un haline gelene kadar çekilir ve uygun bir kaba alınır. Üzerine ceviz içi ve karabiber eklenip karıştırılır. Süzme yoğurt bir kaseye alınır. Üzerine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Ceviz içi ve ekmek içi karışımı yoğurtlu karışıma eklenir ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir. Hazır hale gelen tarator, servis tabaklarına paylaştırılır. Üzerleri ince kıyılmış maydanoz ve zeytinle süslenerek servise sunulabilir. Tercihen üzerine pul biber de eklenebilir. Yoğurtlu Şakşuka Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı Patlıcanlar alacalı şekilde soyulup tuzlu suya atılır. Domateslerin kabukları soyulur ve tercihe göre rendelenir veya robottan geçirilir. Sıvı yağ uygun bir tavada kızdırılır. Kızan yağa rendelenmiş domatesler, tuz ve toz şeker eklenerek pişirilir. Domatesler hafif sulu kalana kadar pişirilmelidir. Soyulan patlıcanlar tuzlu sudan alınıp kurulanır ve arkalı önlü eşit şekilde kızartılır. Yoğurt, tuz ve dövülmüş sarımsak ile karıştırılır. Kızartılan patlıcanlar servis tabağına dizilir. Üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından domates sosu dökülür. Yoğurtlu şakşuka servise hazırdır. Yoğurtlu Semizotu Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı Semizotunun yaprak kısımları ayıklanır ve bol suyla yıkanır. Yıkanan yapraklar bir süzgece alınarak süzdürülür. Yoğurt, uygun bir kaseye alınır ve çırpılır. Üzerine dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Suyunu atan semizotu, yoğurdun içine eklenir. Bir miktar sıvı yağ eklenerek karıştırılır. Karışım, servis tabağına alınır ve üzeri kuru nane ve kırmızı pul biberle süslenerek servise sunulur. Yoğurtlu Havuç Gerekli Malzemeler
Hazırlanışı Havuçların kabukları kazındıktan sonra yıkanır ve rendelenir. Sıvı yağ tavada kızdırılır. Rendelenen havuçlar sıvı yağda birkaç dakika kavrulur. Sarımsak, çukur bir kaseye alınır. Üzerine rendelenmiş sarımsak ve tuz eklenerek karıştırılır. Kavrulan havuçlar servis tabağına alınır. Ilıdıktan sonra hazırlanan sarımsaklı yoğurt havuçların üzerine dökülür. Üzeri kırmızı pul biber ve kuru nane ile süslenerek servise sunulur. Afiyet olsun. |