Meze Tarifleri ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze tarifleri, meze, sofraları renklendirmek ve göz doldurmak için tercih edilen yiyeceklerdir. Neredeyse tüm dünyada aynı isimlerde sofralarda yer bulan mezeler soğuk ya da ılık sunum yapılan yiyeceklerdir. Et yemeklerinin, balıkların olmazsa olması olan mezeler doyurucu amaçlı değil, tadımlık olarak yapılır. Akşam yemekleri, davet sofraları, kokteyl ve açık büfelerde sunumu sıkça yapılan meze tarifleri, farklı malzemeler kullanılarak hazırlanabilir. Meze tarifleri denildiğinde akla yüzlerce tarif gelir. Sizin için seçtiğimiz meze tariflerine göz atarak sofralarınızı şenlendirebilir, misafirlerinize harika mezeler tattırabilirsiniz.


Yoğurtlu kabak mezesi için gerekli malzemeler

  • 4 tane orta boy kabak
  • 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Karabiber, tuz, kırmızı pul biber
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • Dereotu
  • 3 diş sarımsak
  • Yeteri kadar sıvıyağ

Yoğurtlu kabak mezesi nasıl yapılır?


Kabak hafif ve oldukça lezzetli bir sebzedir. Lif bakımından zengin içeriği sahip olan kabak diyet listelerinin de vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Kabakların kabuğu kazındıktan sonra bol suyla yıkanır. Rendenin iri kısmıyla rendelenir. Tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Yağ ısındıktan sonra rendelenen kabak yağa ilave edilerek pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu eklenip karıştırılarak ocaktan alınır. Yoğurt çukur bir kabın içine alınarak üzerine dövülmüş sarımsaklar ve az miktarda tuz eklenerek karıştırılır. Son olarak üzerine dövülmüş ceviz, sıvıyağ ve kırmızı pul biber ilavesi yapılır. Kavrulan ve soğuyan kabaklar karışıma eklenip, karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır. Yoğurtlu kabak mezesi servis için hazır.

Afiyet olsun.


Soğan mezesi için gerekli malzemeler

  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Kimyon, pul biber ve tuz
  • Sıvıyağ

Soğan mezesi nasıl yapılır?

Kuru soğanlar fırın kabına alınarak yüksek derecedeki fırına atılır. Soğanlar yumuşadıktan sonra fırından alınır. Közlenen soğanların kabukları soyularak doğranır. Geniş bir kabın içine alınan soğanların üzerine, nar ekşisi, tuz, kırmızı pul biber, kimyon ve sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen meze servis tabağına alınır ve servise sunulur.

Afiyet olsun.


Babagannuş mezesi için gerekli malzemeler
  • 2 tane orta boy kırmızı biber
  • 4-5 tane patlıcan
  • 2-3 tane sivribiber
  • 2 tane orta boy domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Limon suyu
  • 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 5 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber, tuz, kırmızı pul biber

Babagannuş mezesi nasıl yapılır?

Patlıcan ve biberler yıkandıktan sonra kurulanır ve közlenir. Közlenen sebzelerin kabukları soyularak çok ince doğranıp, ezilir. Kuru soğanın kabuğu soyularak çok az yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine biber salçası, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip 2-3 dakika daha kavrulur. Çukur bir kabın içine közlenmiş sebzeler ve kavrulan sebzeler eklenir. Üzerine sıvıyağ, sarımsak ve limon suyu eklenip, harmanlanır. Hazır hale gelen meze servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.


Yoğurtlu buğday mezesi için gerekli malzemeler
  • 1 su bardağı buğday (Haşlanmış)
  • 2 tane orta boy salatalık
  • 5-6 dal semizotu
  • 5-6 dal maydanoz
  • 6 tane kornişon turşu
  • 1 kutu mısır
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Yoğurtlu buğday mezesi nasıl yapılır?

Geniş bir kabın içine buğday ve mısır alınarak karıştırılır. Kornişon turşu ufak ufak doğranıp, buğdayın üzerine eklenir. Maydanoz ve semiz otu bol suyla yıkandıktan sonra incecik kıyılıp malzemelere eklenir. Salatalıklar yıkandıktan sonra ufak ufak doğranır ve malzemelere bir miktar tuzla birlikte eklenip karıştırılır. Çukur bir kabın içine yoğurt alınır. Sarımsaklar az tuzla dövüldükten sonra yoğurda eklenir. 1 yemek kaşığı mayonez de ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan sebzeli karışım servis tabağına alınarak yayılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurtlu buğday mezesi servis için hazır.

Afiyet olsun.


Börülce mezesi için gerekli malzemeler
  • Yarım kilo börülce
  • 1 kutu mısır
  • 3 diş sarımsak
  • 5 dal taze soğan
  • 5-6 dal dereotu
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 tane sivribiber
  • 5-6 tane kornişon turşu
  • 4-5 tane minik çeri domatesi
  • Nar ekşisi, tuz ve sıvıyağ

Börülce mezesi nasıl yapılır?

Börülceler bir gece önceden ıslatılarak bekletilir. Ertesi gün ıslanan börülceler uygun bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ilavesi yapılarak, 30 dakika kadar haşlanır. Börülceler haşlandıktan sonra bir süzgeç yardımıyla suyu süzülür ve çukur bir kabın içine alınır. Üzerine mısır, ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve taze soğan eklenir. Sarımsakların kabukları soyulup, malzemelerin üzerine rendelenir. Kornişon turşu, çeri domatesi ve yeşilbiber ufak ufak doğranıp malzemelere ilave edilir. Son olarak sıvıyağ, nar ekşisi ve tuz eklenerek harmanlanır. Hazır hale gelen börülce mezesi servis tabağına alınır ve sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Meze Tarifleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Topik Meze Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Balık Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Yoğurtlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Köpoğlu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Köpoğlu Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Acılı Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6