Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağı mezeleriyle oldukça meşhur mutfaklardan biridir. Rum mezeleri ülkemizde de birçok restoranda tercih edilerek ana yemeklerin yanında ikram edilmektedir. Rum mezeleri evde de hazırlanarak sofralar süslenebilir. Ana yemeklerin yanında çeşit çeşit hazırlanarak sofralarda göz kamaştırıcı bir şölen elde edilebilir. Rum mezeleri nasıl yapılıyor, hangi malzemeler kullanılarak hazırlanıyor, hep birlikte göz atalım.


Zeytinyağlı iç bakla ezmesi için gerekli malzemeler

  • 1su bardağı kuru bakla
  • 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • Yarım limon suyu
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tane küp şeker
  • Tuz, kırmızı toz biber (Tatlı)
  • Dereotu

Zeytinyağlı iç bakla ezmesi nasıl yapılır?


Kuru bakla bir gece öncesinden suyun içine alınarak bekletilir. Ertesi gün suyu süzülür ve iyice yıkanarak bir kenara bırakılır. Kuru soğan ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Tavanın içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ alınır ve ısıtılır. Isınan yağda doğranan kuru soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine kuru bakla, tuz ve küp şeker eklenir. Üzerine 4 su bardağı kadar sıcak su ilave edilir ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Baklalar piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine geriye kalan sıvıyağ, limon suyu ve ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım mutfak robotundan geçirilerek püre kıvamına getirilir. Karışım çok koyu olursa bir miktar su ilavesi pişme aşamasında yapılabilir. Hazırlanan karışım borcam tepsiye dökülerek eşit şekilde yayılır. Buzdolabında bir gece bekletilir. Servise sunulacağı zaman ezme dilimlenerek, üzeri dereotu ve sıvıyağ ile süslenir.

Afiyet olsun.


Babagannuş mezesi için gerekli malzemeler

  • 4 tane kırmızı biber
  • 4 tane orta boy patlıcan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tane orta boy domates
  • Yarım limon suyu7
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Kırmızı pul biber ve tuz

Babagannuş mezesi nasıl yapılır?

Patlıcan ve biberler fırın tepsisine alınarak közlenir. Közlenen sebzelerin kabukları soyulduktan sonra çok ince olmayacak şekilde doğranır. Sarımsaklar tuz ilavesi yapılarak havanda dövülüp bir kâsenin içine alınır. Üzerine sıvıyağ, limon suyu, kırmızı pul biber eklenir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra sos malzemelerinin içine rendelenip, karıştırılır. Hazırlanan sos doğranan patlıcan ve bibere eklenerek tekrar karıştırılıp, servis tabağına alınır. Çok soğumasına izin verilmeden servise sunulur.

Afiyet olsun.


Saganaki mezesi için gerekli malzemeler
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane orta boy domates
  • 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
  • 1 dilim kaşar peyniri
  • Nane, kırmızı biber, kekiz ve tuz
  • Yeterince sıvıyağ

Saganaki mezesi nasıl yapılır?

Yayvan bir güvece beyaz peynir ufalanarak yayılır. Domatesin kabukları soyulduktan sonra peynirin üzerine doğranır. Aynı şekilde yeşil biber yıkandıktan sonra domatesin üzerine doğranır. Kaşar peyniri rendeden geçirilir ve malzemelere eklenir. Sıvıyağ, tuz, kekik, kırmızı biber ve nane güvece ilave edilir. Güvenin ağzı kapatılarak 150 derecede ısıtılmış fırına verilir. Yaklaşık 10 dakika fırınlandıktan sonra servise sunulur.


İstifno otu mezesi için gerekli malzemeler
  • İstifno otu yaprakları
  • Yeteri kadar sıvıyağ ve hardal
  • Sirke, limon suyu ve tuz

İstifno otu mezesi nasıl yapılır?

Rum mezesinde kullanılan istifno yabani bir bitkidir. Meze yapılımda yalnızca yaprak kısmı kullanılır. İstifno yaprakları buz dolu suyun içine atılarak bekletilir. Daha sonra süzülerek tencereye alınır. Üzerine su, limon suyu ve sirke eklenip yarım saat pişirilir. Yarım saat sonra süzgeçten geçirilerek uygun bir kabın içine alınır. Üzerine tekrar limon suyu, sirke ve sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Karışım servis tabağına alınır. Tercihe göre sarımsaklı yoğurtla süslenerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.

Rum Mezeleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Havuç Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Etin Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kahvaltılık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ege Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Oktay Usta Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Salatalar Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarator Meze Tarifi ve Malzemeleri

Tarator Meze Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Atom Meze Tarifi ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Rum Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6