Rum Mezeleri Rum mutfağı, zengin ve çeşitli mezeleriyle ünlü bir mutfak kültürüne sahiptir. Rum mezeleri, ülkemizde de birçok restoranda ana yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilerek ikram edilmektedir. Bu mezeler, evde hazırlanarak sofralarınızı süsleyebilir ve ana yemeklerin yanına çeşitlilik katarak göz kamaştırıcı bir şölen oluşturabilir. Rum mezeleri nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılarak hazırlanır, hep birlikte göz atalım. Zeytinyağlı İç Bakla Ezmesi İçin Gerekli Malzemeler
Zeytinyağlı İç Bakla Ezmesi Nasıl Yapılır? Kuru bakla bir gece öncesinden suyun içine alınarak bekletilir. Ertesi gün suyu süzülür ve iyice yıkanarak bir kenara bırakılır. Kuru soğan ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Tavanın içine 1 çay bardağı kadar sıvıyağ alınır ve ısıtılır. Isınan yağda doğranan kuru soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine kuru bakla, tuz ve küp şeker eklenir. Üzerine 4 su bardağı kadar sıcak su ilave edilir ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Baklalar piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine geriye kalan sıvıyağ, limon suyu ve ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım mutfak robotundan geçirilerek püre kıvamına getirilir. Karışım çok koyu olursa bir miktar su ilavesi pişme aşamasında yapılabilir. Hazırlanan karışım borcam tepsiye dökülerek eşit şekilde yayılır. Buzdolabında bir gece bekletilir. Servise sunulacağı zaman ezme dilimlenerek, üzeri dereotu ve sıvıyağ ile süslenir. Afiyet olsun. Babagannuş Mezesi İçin Gerekli Malzemeler
Babagannuş Mezesi Nasıl Yapılır? Patlıcan ve biberler fırın tepsisine alınarak közlenir. Közlenen sebzelerin kabukları soyulduktan sonra çok ince olmayacak şekilde doğranır. Sarımsaklar tuz ilavesi yapılarak havanda dövülüp bir kâsenin içine alınır. Üzerine sıvıyağ, limon suyu, kırmızı pul biber eklenir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra sos malzemelerinin içine rendelenip, karıştırılır. Hazırlanan sos doğranan patlıcan ve bibere eklenerek tekrar karıştırılıp, servis tabağına alınır. Çok soğumasına izin verilmeden servise sunulur. Afiyet olsun. Saganaki Mezesi İçin Gerekli Malzemeler
Saganaki Mezesi Nasıl Yapılır? Yayvan bir güvece beyaz peynir ufalanarak yayılır. Domatesin kabukları soyulduktan sonra peynirin üzerine doğranır. Aynı şekilde yeşil biber yıkandıktan sonra domatesin üzerine doğranır. Kaşar peyniri rendeden geçirilir ve malzemelere eklenir. Sıvıyağ, tuz, kekik, kırmızı biber ve nane güvece ilave edilir. Güvecin ağzı kapatılarak 150 derecede ısıtılmış fırına verilir. Yaklaşık 10 dakika fırınlandıktan sonra servise sunulur. İstifno Otu Mezesi İçin Gerekli Malzemeler
İstifno Otu Mezesi Nasıl Yapılır? Rum mezesinde kullanılan istifno, yabani bir bitkidir. Meze yapımında yalnızca yaprak kısmı kullanılır. İstifno yaprakları buz dolu suyun içine atılarak bekletilir. Daha sonra süzülerek tencereye alınır. Üzerine su, limon suyu ve sirke eklenip yarım saat pişirilir. Yarım saat sonra süzgeçten geçirilerek uygun bir kabın içine alınır. Üzerine tekrar limon suyu, sirke ve sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Karışım servis tabağına alınır. Tercihe göre sarımsaklı yoğurtla süslenerek servis yapılabilir. Afiyet olsun. |