Kolay Meze Tarifleri Doğu Akdeniz bölgesinde ve özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mezeler, genellikle soğuk olarak servis edilir. Günümüzde mezeler, ana yemekten önce aperatif olarak ve çilingir sofralarında vazgeçilmez bir seçim olmuştur. Birçok farklı şekilde yapılabilen mezeler, peynir, yoğurt, salam gibi malzemelerle kolayca hazırlanabileceği gibi, çeşitli sebzelerden veya deniz ürünlerinden de yapılabilir. Mezeler, karın doyurmaktan çok keyifli olarak tüketilen yiyeceklerdir. Yıllar içerisinde damak tatlarının değişmesi ve gelişmesiyle birlikte mezeler de bu çeşitlilikten etkilenmiş ve birçok farklı türe sahip olmuştur. Eskiden mezeler soğuk ve sıcak olarak ayrı tabaklarda servis edilirdi. Ancak bu durumun sofra düzenini olumsuz etkilemesi nedeniyle, aynı tabaklarda lezzet ve renk uyumuna özen gösterilerek sunulmaya başlanmıştır. Yemeklerden önce ya da sonra tüketilebilen, iştah açıcı hafif yemek olarak bilinen mezeler, soğuk olanları ordövr tabağı olarak kişiye özel koyulur. Sıcak mezeler ise börek ve köfteler gibi tabağın içine kişiye özel olarak servis edilir. Bu muhteşem iştah kabartıcı mezelerin kolay ve pratik tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Çeşitli ve kolay meze tarifleri ile davet ve misafir yemeklerinde oldukça şık sofralar kurarak lezzetli ikramlarda bulunabilirsiniz. Kabak Tarator Mezesi Malzemeler
Nasıl Yapılır? Öncelikle kabakları güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve ince ince doğradıktan sonra bir tencerenin içinde su ile yaklaşık 10 dakika kadar haşlanmaya bırakın. Kabaklar haşlanırken bir tarafta sarımsakları soyup rendeleyin ve naneyi de ince ince doğrayarak hazırlayın. Haşlanan kabakların suyunu süzgeç yardımıyla süzdükten sonra soğumaya bırakın. Kabaklar soğuduktan sonra üzerine yoğurt, sarımsak, tuz ve doğradığınız naneleri ekleyerek güzelce karıştırın. Bu muhteşem mezeyi, dolmaların yanında ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. Babagannuş Mezesi Malzemeler
Yapımı İlk olarak patlıcanları ve biberleri yıkadıktan sonra ocağın üzerinde közleyin ve soğumaya bırakın. Bu arada domatesleri küp küp doğrayın ve sarımsakların kabuklarını soyarak bir çorba kasesi süzme yoğurdun içine rendeleyip karıştırın. Dereotlarını da iyice yıkayıp doğradıktan sonra küçük bir tavanın içine 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını ilave edin ve tavanın içinde pul biberi de ekleyip kavurun. Daha sonra soğuyan patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyarak istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Ardından geniş bir kabın içine limon suyu, közleyip doğradığınız patlıcan ve biberleri, domatesleri, sarımsaklı süzme yoğurt karışımını, tuz ve dereotunu ilave ettikten sonra iyice karıştırın ve karışımı servis edeceğiniz tabağa aldıktan sonra üzerine kavurduğunuz pul biberli yağı gezdirerek dökün. Mezeniz hazır. Afiyet olsun. Muhammara Mezesi Malzemeler
Nasıl Yapılır? Yapılışı oldukça kolay olan bu mezeyi yapmak için bütün malzemeleri derin bir kabın içinde karıştırmanız yeterlidir. Bu meze çeşidini et yemeklerinin yanında, kahvaltılarda ve davetlerde tercih ederek sofranızı renklendirebilirsiniz. Afiyetle yemenizi dileriz. |