Meze Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mezeler, genellikle ana yemeğin yanında aperatif olarak sunulan lezzetlerdir. Mezeler, bazen peynir, salam, yoğurt gibi basit ve hafif yiyeceklerden oluşurken, bazen de çeşitli sebzeler kullanılarak daha karmaşık ve lezzetli tariflerle hazırlanabilirler. Soğuk olarak servis edilen mezeler, özellikle çilingir sofralarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Mezeler, az miktarda ve çeşitli olarak yapılır, çünkü amaç doyurucu olmaktan ziyade yemeklere lezzet katmaktır. Türkiye'nin birçok bölgesinde yaygın olarak sofralarda yer bulan mezeler, özellikle Ege bölgesinde çeşitli otlar kullanılarak hazırlanır. Balık yemeklerinin yanında sıklıkla servis edilirler. Meze Çeşitleri Türk mutfağında pek çok çeşit meze bulunmaktadır. Her biri birbirinden lezzetli ve hafif olan bu mezelerden bazıları şunlardır:
Şimdi bu birbirinden güzel mezelerden birinin tarifine bakalım. Kısır Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Kısır Nasıl Yapılır? Kısır, herkesin severek tükettiği mezelerden biridir. Kumpir içinde de kullanılan ve çok sevilen bu tarif, bazen ana yemek olarak da büyük porsiyonlarda sunulabilir. Kısır yapımı için ilk olarak bulgur bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilir. Su, bulgurun üzerini bir parmak kadar geçerse yeterli olacaktır. Ardından bulgurun üzeri kapatılır ve suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada maydanoz ve yeşil soğan yıkanır ve ince ince doğranır. Bulgur suyunu çekince içerisine salça eklenir ve iyice karıştırılır. Ardından tuz, sumak, karabiber ve pul biber eklenerek karıştırılır. Doğranmış maydanoz ve yeşil soğan da eklenir. Yağ ilave edilir ve iyice karıştırılır. Yağ, yeşilliklerden sonra eklenmelidir ki yeşillikler daha parlak ve güzel görünsün. Bir adet limon sıkılarak suyu ilave edilir ve ardından servis edilir. Afiyet olsun. |